Szalajka-völgy - Szilvásvárad
9.7
1417 értékelés alapján
82 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Szilvásvárad és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Szilvásváradon, a Bükk hegység ölelésében található a kirándulók egyik kedvelt célpontja, a Szalajka-völgy. A völgy nevét még a XIX. században kapta az itt lakók fő megélhetési tevékenységéről, mégpedig a kálium-karbonát (hamuzsír) égetéséről, melyet szalalkálinak neveztek. A tiszta levegő és a zöld erdei környezet miatt a turisták célpontjává vált. Tökéletes programlehetőség lehet bárkinek, hiszen babakocsival, kerékpárral könnyen végig lehet sétálni miközben testünk és a lelkünk is felfrissül.

Azoknak akik nem szeretnének sétálni, de szívesen megtekintenék a völgyet annak érdemes egyet utaznia a Szilvásváradi Erdei Vasúttal, hiszen az útvonal végigvezet a völgyön.

 

Látnivalók

Szalajka-patak

A Szalajka-patak forrása 450 m magasan van és vízgyűjtő területe nagyjából 10 km².  A patak vize ideális a sebes vízi halaknak, így a sebes pisztráng már hosszú ideje honosnak számít itt. A haltenyésztés miatt több helyen is a völgyben visszaduzzasztották a patak vizét, hogy meserséges medrekbe tudják az ízletes halat tenyészteni. A pisztráng tenyésztése, már több mint 100 éve folyik a völgyben. A halakat helyi receptúra alapján szokták elkészíteni, mint a füstölés vagy a sütés. Ehhez hasonló pisztráng telepet hoztak létre Lillafüreden is.

 

Szilvásváradi Erdei Vasút

A menetrend szerint közlekedő kisvonat mintegy 5 km-t tesz meg a Szalajka völgyben. 1908-ban kezdte meg működését és többnyire mészkő és fa szállítása miatt működött egészen a hatvanas évekig, amikor is átértek a személyszállításra.

Kiinduló állomása a Fatelep, a Szalajka völgy bejáratánál található. A szerelvények tavasszal nyitott kocsikkal közlekednek, így vonatozás közben magunkba szívhatjuk az erdő üde illatát. A végállomás pedig a Fátyol-vízesés közelében a Gloriett-tisztáson található.

 

Fátyol-vízesés

A völgy egyik legkeresettebb látványossága a Fátyol-vízesés, mely a hegy belsejéből ered, és a víz egy 17 méter hosszú lépcsőn lezúdul le. A vízesét a Szikla-, és a Szalajka-forrás táplálja, így a vízhozama mindig a csapadék mennyiségétől függ. Az országban kevés ilyen lépcsőszerű vízesés van, így önmagában kuriózumnak számít a vidéken. A közbeszéd szerint nevét a fátyol formájú vízpermetről kapta.

 

Szabadtéri Erdei Múzeum

Az igazán szemfülesek az erdőben sétálva felfedezhetik az Erdei Múzeumot, ahol kicsit betekinthetünk az ősi bükki mesterségekbe. Ezeket a szakmákat korabeli eszközökkel mutatják be, így megismerhetjük az ölfavágás, a mész- és szénégetés, zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy hamuzsírfőzés mostoha körülményeit.

 

Megközelítés

Akik autóval szeretnék megközelíteni a helyet azoknak a Szalajka-völgy bejáratánál lévő parkolóban szükséges letenni a járművet, mert a zöld övezetbe behajtani tilos. Szilvásvárad jól frekventált helyen fekszik, így aki a tömegközlekedést részesíti előnyben, annak lehetősége van vonattal vagy busszal is megközelíteni a települést.
 

Szalajka-völgy értékelése 9.7 a lehetséges 10-ből, 1417 hiteles vendégértékelés alapján.

9.7
Kiváló
1417 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Egész napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Évente többszőr jövök,és mindig imádom."
Földesi Sándorné Opauszki Katalin - egyéni utazó (2 napja)
Békéscsaba
10
"Sok a látnivaló."
Idősebb pár (3 napja)
Nyírbátor
10
"A Millenniumi Kilátóhoz felvezető gyalogos út elején kihelyezett táblán az szerepel, hogy este 7-ig van nyitva a kilátó, az interneten viszont több helyen is az szerepel, hogy 5-ig van nyitva. Mivel még azelőtt rákerestünk az interneten, hogy felmentünk volna, így nem tudtuk meg, hogy melyik információ a valós, de ha az 5 óra, akkor a táblán lévő információ elég félrevezető."
"A Szalajka-völgyben sok látnivaló van, akár egy egész napot is el lehet itt tölteni. A Fátyol-vízesés látványos, és a patak menti séta is hangulatos. Érdemes az Istállós-kői barlanghoz is felmenni, bár esős időben, ill. eső után elég csúszós az odavezető út. Az erdei iskola területe szabadon látogatható, és rengeteg információs tábla van kihelyezve."
Fiatal pár (4 napja)
Gyula

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Előzetes foglalás: nem szükséges
 • Akadálymentesített: részben
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 1.7 km
 • Beszélt nyelvek: magyar
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség: Büfé
 • Mosdó
  Gyerekbarát szolgáltatások
 • Játszótér
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: 800 m
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 250 Ft/óra
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 1.3 km
 • Távolság vasútállomástól: 1.8 km