Szár-hegyi kilátó - Ugod
10
9 értékelés alapján
15 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Ugod és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Aki elhatározta magában, hogy felfedezi a Magas-Bakony gazdag természeti világát és már csak a megfelelő kiindulópontra vár, annak nem is kell tovább keresnie. A Szár-hegyi Kilátó ideális célpont ahhoz, hogy ízelítőt kapjanak az erre járók a vidék hangulatából és hogy megcsodálhassák a környező hegyek panorámáját.

Története

Ugod már az ősidők óta lakott terület és nagy múltja során rendkívül szoros kapcsolatot alakítottak ki a helyiek a természettel. Ez annak a számlájára írható, hogy az itt lakók életét az erdei legeltetés, a fafeldolgozás, illetve a szén- és a mészégetés határozta meg. A falu közepén felfedezhető egy középkori vár külső fala is, amit az idők során sajnos elbontottak, de köveinek felhasználásával emelték fel a helyén magasodó római katolikus templomot.

Tanösvény

A Szár-hegyi kilátóhoz vezető tanösvény tiszta erdei környezettel várja az ide látogatókat. Az út nem megterhelő, ráadásul több pihenőpad is segíti a kirándulás zavartalan menetét. A család minden generációja nyugodt szívvel vághat neki az ösvénynek, hiszen a teljes hossza mindössze 1500 méter, a kiindulómagassághoz képest pedig nagyjából 75 méteres emelkedőre kell számítani.

A tanösvény állomásait szorgosan követve a természetjárók hasznos ismeretekre tehetnek szert a környék faunájával és növényzetével kapcsolatban. A hegy tetejére érve kibontakozik az ugodi várnak emléket állító, 18 méteres kilátótorony és az előtte elterülő nagyobb kiterjedésű pihenőhely. Itt is pihenőpadok, valamint egy tűzrakóhely ad alkalmat a tiszta levegő kiélvezésére.

Panoráma

A pompás kilátásra vágyók persze nem sokáig késlekednek és nagy mohósággal másszák meg a tornyot. A látkép, ami eléjük tárul odafent, egészen mesébe illő. Bánkódhat, aki fényképezőgép nélkül indult neki az útnak, hiszen tiszta időben akár az Alpok égig nyúló vonulatait is meg lehet pillantani. A festői képben szerepet kap a Kopasz-hegy, a Kőszegi-hegység, a Somló és még sok más tüneményes természeti kincs. A tájkép befogadásában egy információs tábla is segítségre lesz. 

Szár-hegyi kilátó értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 9 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
9 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Gyönyörű kilátás, csend, nyugalom."
Középkorú pár (3 hónapja)
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Pető Gábor - család nagyobb gyerekkel (3 hónapja)
Budapest
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Család nagyobb gyerekkel (3 hónapja)
Székesfehérvár

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • Akadálymentesített
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 3.9 km