Bemutatkozás
Kaposvártól mindössze 18 km-re, Bőszénfán található a Szarvasfarm. Több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és 50 őznek ad otthont, 1300 hektáros területén. A vadállatok mellett a háziállatok tenyésztésével is foglalkoznak, mint például: magyar szürkemarha, rackajuh, ló, szamár, kecske és a vízibivaly. A látogatóknak lehetőségük van szarvasokat simogatni, vaddisznókat, őzeket és muflonokat etetni, őshonos háziállatokat megismerni és a trófea kiállítást megtekinteni.
Történet
A zselici hangulatos dombjai között lévő kicsiny falu szolgál otthonául a Szent István Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának. A szarvaságazat több mint 2 évtizedes múltra tekint vissza. A kezdetekben csekély állománnyal létrejött Szarvasfarm, ma 1300 hektáros területen tevékenykedik, az igényeknek megfelelően fejlődik. Közép-Európában a vadtenyészet olyannyira kinőtte önmagát, hogy mára a régió legjelentősebb állománya lett.
Szolgáltatások
A látogatókat a páratlan látvány mellett az itt élő számos érdekes és aranyos állat is el fogja ragadtatni. A farm lehetőséget ad a szarvasok simogatására, valamint a vaddisznók, őzek és muflonok etetésére. A cél, hogy minél jobban megismerhessék a látogatók az őshonos háziállatokat és a vadállományt is egyaránt. Akik még jobban bele szeretnének merülni az állatok világába, számukra ajánlatos megtekinteni a trófea kiállítást, a műemlék magtár épületében.
A farm talán legkedveltebb programja, a szakember kíséretében, a szelíd gímszarvasok kertjébe való séta, ahol testközelből csodálhatják és figyelhetik meg az állatokat. A kevésbé bátrak, távolról gyönyörködhetnek egy lovaskocsis szarvasnézés keretében az gímszarvasokban.
Étterem
A Szarvasfarm területén található étterem, 2012-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Zselicvad Étterem egy felújított, rusztikus épületben kapott otthont. Befogadóképessége belül 50, a teraszon pedig 20 fő. Az étteremben elkészített húsos ételek helyi alapanyagból készülnek. A vad- és háziállatok húsát, Zselicben gyűjthető gombákat, vad gyümölcsöket helyben dolgozzák fel, majd tálalják frissen a vendégeknek.