Szeleta barlang - Lillafüred
9.5
34 értékelés alapján
67 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Lillafüred és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Bükk-hegység keleti oldalába simuló Szeleta-barlang izgalmas programot tartogat a történelemkedvelők és a természetbarátok számára. 230 millió éves járatai világviszonylatban is különlegesnek számítanak, hiszen itt találtak először hazánkban ősemberek jelenlétére utaló nyomokat.

Elhelyezkedés

A Szeleta bejárata a Szinva-völgy felett, 347 méteres tengerszint feletti magasságban rejtőzik. A látogatókat csak egy kellemes erdei séta választja el a föld alatti világ felfedezésétől. A túra egyszerű terepen kalauzolja végig az érkezőket, de viszonylag meredeken emelkedik, így kisgyerekkel tovább tarthat a feljutás. A kaptatóért csodálatos panoráma kárpótol, hiszen fentről Lillafüred és a Palotaszálló festői látványa köszönti a kirándulókat.

Látnivalók

A barlang szájához érve azonnal hűs levegő enyhíti a kapaszkodó fáradalmait. Terebélyes előcsarnoka 20 méter hosszú és 15 méter széles. A barlangteremben vastag fekete vonal jelzi, hogy meddig ért a kitöltése a feltárások előtt, a falak egyenlőtlensége pedig arra utal, hogy egykor még forrásbarlang volt. Szemközt a csarnok két ágra szakad: az egyik 40 méter, míg a bal kézre eső járat 30 méter hosszú. A Szeleta teljes hossza így meghaladja a 90 métert is.

A karsztos formakincs mellett a zegzugaiban megbújó élővilágot is megismerhetik a túrázók. Magyarország 27 denevérfajtájából csak egy olyan van, ami nem látogatja időszakosan a barlang üregeit. Gyakori vendégei közé tartozik még a nagy pele, a foltos szalamandra és a barna varangy, de rengeteg lepkefaj is itt vészeli át a telet. Flórájából kiemelkedik a fokozottan védett gímpáfrány és a zöld fodorka.

A titokzatos lelőhely felfedezésének érdekes színfoltja a közelben található „Mátyás király lábnyoma”. A különleges, lábalakú üregnek két helyi fiú adta a találó fantázianevet még az 1960-as években, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Története

A Szeleta-barlang feltárását Herman Ottó ajánlotta az ifjú horvát geológus, Kadić Ottokár figyelmébe. 1906. és 1913 között 12 ásatást végeztek a területen, amelynek során nagyjából 2000 darabos leletanyagra tettek szert. A gyűjtemény legjelentősebb részét a Bársony-házi „szakócák” jelentették, hiszen a levélalakú lándzsahegyek bizonyosságot adtak arról, hogy egykor ősembercsoportok lakták a járatokat. A pattintott eszközök mellett olyan ősállatok csontjaira bukkantak, mint a barlangi oroszlán, a vadló, a rénszarvas, mi több, egy mamut zápfogát is megtalálták.

Szeleta barlang értékelése 9.5 a lehetséges 10-ből, 34 hiteles vendégértékelés alapján.

9.5
Kiváló
34 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Csodás vidék!"
Egyéni utazó (2 hónapja)
10
"Ekkora sötét, bejárható, kalandos barlang kevés van. Nem zsúfolt, mert túrázni kell egy kicsit, mire felér ide az ember. A kilátás is szép. Zseblámpát és túracipőt vigyél!"
Család kisgyerekkel (6 hónapja)
10
"Szép a kilátás, hideg a barlang!"
Kovács Józsefné - család nagyobb gyerekkel (1 éve)
Tolna

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 6 km
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 1.1 km
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 1 km