Szeleta barlang - Lillafüred
9.5
64 értékelés alapján
adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Lillafüred és környékére!

Bemutatkozás

A Bükk-hegység keleti oldalába simuló Szeleta-barlang izgalmas programot tartogat a történelemkedvelők és a természetbarátok számára. 230 millió éves járatai világviszonylatban is különlegesnek számítanak, hiszen itt találtak először hazánkban ősemberek jelenlétére utaló nyomokat.

Elhelyezkedés

A Szeleta bejárata a Szinva-völgy felett, 347 méteres tengerszint feletti magasságban rejtőzik. A látogatókat csak egy kellemes erdei séta választja el a föld alatti világ felfedezésétől. A túra egyszerű terepen kalauzolja végig az érkezőket, de viszonylag meredeken emelkedik, így kisgyerekkel tovább tarthat a feljutás. A kaptatóért csodálatos panoráma kárpótol, hiszen fentről Lillafüred és a Palotaszálló festői látványa köszönti a kirándulókat.

Látnivalók

A barlang szájához érve azonnal hűs levegő enyhíti a kapaszkodó fáradalmait. Terebélyes előcsarnoka 20 méter hosszú és 15 méter széles. A barlangteremben vastag fekete vonal jelzi, hogy meddig ért a kitöltése a feltárások előtt, a falak egyenlőtlensége pedig arra utal, hogy egykor még forrásbarlang volt. Szemközt a csarnok két ágra szakad: az egyik 40 méter, míg a bal kézre eső járat 30 méter hosszú. A Szeleta teljes hossza így meghaladja a 90 métert is.

A karsztos formakincs mellett a zegzugaiban megbújó élővilágot is megismerhetik a túrázók. Magyarország 27 denevérfajtájából csak egy olyan van, ami nem látogatja időszakosan a barlang üregeit. Gyakori vendégei közé tartozik még a nagy pele, a foltos szalamandra és a barna varangy, de rengeteg lepkefaj is itt vészeli át a telet. Flórájából kiemelkedik a fokozottan védett gímpáfrány és a zöld fodorka.

A titokzatos lelőhely felfedezésének érdekes színfoltja a közelben található „Mátyás király lábnyoma”. A különleges, lábalakú üregnek két helyi fiú adta a találó fantázianevet még az 1960-as években, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Története

A Szeleta-barlang feltárását Herman Ottó ajánlotta az ifjú horvát geológus, Kadić Ottokár figyelmébe. 1906. és 1913 között 12 ásatást végeztek a területen, amelynek során nagyjából 2000 darabos leletanyagra tettek szert. A gyűjtemény legjelentősebb részét a Bársony-házi „szakócák” jelentették, hiszen a levélalakú lándzsahegyek bizonyosságot adtak arról, hogy egykor ősembercsoportok lakták a járatokat. A pattintott eszközök mellett olyan ősállatok csontjaira bukkantak, mint a barlangi oroszlán, a vadló, a rénszarvas, mi több, egy mamut zápfogát is megtalálták.

Szeleta barlang értékelése 9.5 a lehetséges 10-ből, 64 hiteles vendégértékelés alapján.

9.5
Kiváló
64 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
""
Család kisgyerekkel (1 éve)
Ököritófülpös
10
"Túrázás közben néztük meg a barlangot, az őszi erdő önmagában is csodálatos volt. Abba pedig érdekes volt belegondolni, hogy valaha itt a barlangban emberek éltek."
Idősebb pár (1 éve)
Gyöngyös
10
"Azt hittem hogy nagyon hideg lesz a 10 fok ami a barlangban van, de csak kellemes hűvös volt!"
Idősebb pár (1 éve)
Veszprém

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 6 km

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 1.1 km
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság buszmegállótól: 1 km