Szent Jakab Sétány - Dabas
8.7
24 értékelés alapján

Bemutatkozás

Kutyás és családi kiránduláshoz is remek választás a dabasi Szent Jakab sétány, amely egy csaknem 2 kilométer hosszan futó cölöpösvény a település Sári nevű részén. A Camino de Santiago-t idéző, pallókra épült sétány együtt fut a Magyar Zarándokúttal. Bejárása közben egy kétszintes kilátó, egy Szent Jakab szobor és a természet kincsei szegélyezik utunkat.


Indulás előtt

Hasznos tudnivalók
A Szent Jakab sétány egész évben ingyenesen látogatható. Nagyjából 1,5-2 kilométeres a táv, amely kisgyerekkel és kutyával is bejárható. Nyáron érdemes rovarriasztóval érkezni, mert jelentősen megugrik a szúnyogok száma.

Kiindulópont
A sétányt a Dabastól északra fekvő Sári településrészen, a Mánteleki út és a Láp utca közötti területen találod majd meg. Kezdőpontját egy egész alakos Szent Jakab szobor őrzi, melyet a spanyolországi Santiago de Compostellában készítettek el gránitból. 


Tanösvény

A szelíden kanyargó fapallók látványos, könnyen teljesíthető túraterepet kínálnak. Mivel itt találkozik a Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna, helyenként hangulatos sétálóhidak ívelnek át a víz felett. Kényelmes tempóban is maximum 2 órát vesz igénybe a bebarangolása. Cölöpös kialakításából fakadóan izgalmas kaland lehet a kisgyerekes családoknak.


Dabasi kilátó

Túra közben egy szerény magasággal bíró, kétszintes kilátó is keresztezi az utat. Rövid, de meglehetősen meredek lépcsősor vezet fel a tetejére, ahonnan 360 fokos panoráma nyílik a Szent Jakab sétány közvetlen környezetére.


A magyar El Camino

Az El Camino mintájára kialakított Magyar Zarándokút egy 431 kilométeres útvonal, amely hazánk szent helyeit köti össze Esztergomtól Máriagyűdig. Aki nem csak a dabasi Szent Jakab Sétányt, hanem az egész zarándoklatot szeretné végigjárni, az tempótól és a kitérők számától függően 16-24 napos utazással számoljon.

Március végétől november közepéig lehet zarándokútlevelet váltani rá, és bár nagyobb időkihagyásokkal is teljesíthető, a kívánt lelki hatás eléréséhez legalább 1 összefüggő hetet érdemes rajta tölteni.

Útvonal
Esztergom, Pilisszentkereszt–Dobogókő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Budapest XII., XI., és XXII. kerülete, Szigetszentmiklós, Dabas, Ráckeve, Szigetbecse, Dunavecse, Apostag, Solt, Harta, Dunapataj–Szelidi-tó, Gombolyag, Kalocsa, Fajsz, Szekszárd, Ófalu, Mecseknádasd, Pécsvárad, Hosszúhetény-Püspökszentlászló, Pécs, Máriagyűd.


Megközelítés

Dabas-Sári kocsival az M5-ös autópályán keresztül érhető el. Budapest belvárosától nagyjából 45-50 perces út választja el. Busszal a Népligettől induló 626-os járattal érdemes elindulni (leszállás a Dabas-Sári okmányhivatalnál).


Látnivalók a közelben

Áldó Jézus szobor – Dabas (5,6 km)
Selyem-réti tanösvény – Ócsa (8,6 km)
Beleznay-kastély – Bugyi (11,5 km)
Ócsai Tájház – Ócsa (11,8 km)
Öreghegyi pincesor – Ócsa (13,2 km)
Csévharaszti pusztatemplom – Csévharaszt (21,1 km)
Magyarország középpontja – Pusztavacs (26.7 km)


Budapest és környéke látnivalók >>

Szent Jakab Sétány értékelése 8.7 a lehetséges 10-ből, 24 hiteles vendégértékelés alapján.

8.7
24 értékelés alapján
 • 96% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
8
"Csendes, békés séta."
Középkorú pár (1 éve)
Budapest
10
"Mi ősszel voltunk, az őszi láp, ligetes terület szép volt. Szerintem a tavaszi táj, az újjá éledés, nyáron a zöld árnyas is biztosan szép."
Idősebb pár (1 éve)
Magyarország
9
"Jót sétáltunk..csendes hely.."
Simon István - idősebb pár (1 éve)
Budapest

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • Előzetes foglalás: nem szükséges
 • ATM a közelben: 700 m

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség

Gyerekbarát szolgáltatások

 • Tanösvény

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 100 m
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 5.7 km
 • Távolság buszmegállótól: 600 m