Szent László templom - Sárvár
9.4
24 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Sárvár mezőváros piacterén álló középkori eredetű Szentháromság kápolnát 1645-ben kezdte átépíttetni a két évvel korábban katolikus vallásra visszatért Nádasdy Ferenc országbíró.

A kivitelező Pietro Orsolini volt. A görög kereszt alaprajzú templomot Szent László tiszteletére szentelték fel. E korai templom a mainak egyharmadát tette ki. A Rákóczi-szabadságharc idején a várossal együtt elpusztult templomot 1732-ben építették újjá, a tornyát pedig szintén 1732-ben építették fel. A barokk templom 1830-ban két boltszakasszal bővült, így latin kereszt alaprajzúvá vált.

A templom felszentelésére az 1730-as években került sor. Amiről egyházlátogatási jegyzőkönyvek is beszámolnak. Ezekből derül ki az is, hogy az eredeti főbejárat a nyugati oldalon volt, a mostani bejáratot a keleti oldalra rátapadó szentély elbontása után alakították ki 1926-ban. A templom ma látható formáját egyébként 1927-ben érte el.

A ma is látható főoltárt a kegyúr, IV. Ferenc modenai uralkodó édesanyja, Estei Mária Beatrix adományozta. A nyugati klasszicista homlokzatot is ekkor kapta. A város lakosságának növekedése, s a templom állagának rohamos romlása miatt 1926-27-ben átépítésére került sor. A vezető építész, Petrovácz Gyula mellett helyi mesterek is dolgoztak a kivitelezésen. A toronytól keletre eső részeket lebontották, így elpusztult a templom legrégebbi része is. Az új templom két oldalhajóval növekedett, a szentély a nyugati részre került, a keleti oldal pedig klasszicizáló homlokzatot kapott. Ekkor készült a szentélyre nyíló kegyúri karzat is. Az ónozott üvegablakok is ekkori építkezések emlékei. Alkotójuk Zsellér Imre budapesti üvegfestő volt. Az új templom freskói Z. Soós István kaposvári művész festette 1938-1939- ben. A templomtérben látható Sárvár első köztéri szobra: a szomorkodó Krisztus oszlopa, amelyet 1701-ben készítetett Gayer Mátyás tiszttartó és felesége, Szundi Erzsébet.

Istentiszteletet az alábbi időpontokban tartanak:
- Nyáron hétfőn reggel hét órakor, szombaton este hét órakor és vasárnap reggel hétkor, délelőtt tízkor és este hét órakor.
- Télen hétfőnként reggel hét órakor, pénteken este hat órakor. Míg vasárnap reggel hétkor, fél nyolckor, délelőtt tíz órakor és este hatkor.

Szent László templom értékelése 9.4 a lehetséges 10-ből, 24 hiteles vendégértékelés alapján.

9.4
Nagyon jó
24 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"SZépen karbantartott hely"
Idősebb pár (2 hete)
10
"Kívül-belül nagyon szép, rendezett és tiszta.. Érdekes a toronyóra. Több szobor található körülötte."
Kovácsik András és Andrásné - idősebb pár (1 éve)
Mátramindszent
6
"A templom nem tekinthető meg teljesen, kamerával és infrasorompóval van lezárva a nagy része."
Kaszás Tibor - család nagyobb gyerekkel (1 éve)
Dunakeszi

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 100 m
 • Beszélt nyelvek: magyar

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: ‹ 50 m
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 1.2 km
 • Távolság buszmegállótól: 200 m