Szeretet szobor - Vál
9.8
17 értékelés alapján

Bemutatkozás

A monumentális, Szeretet nevet viselő szobor a váli Haraszthy pincészet területén található. Alexander Milov 2015-ben készítette az amerikai Burning Man fesztiválra, majd 2017-ben megvásárolta egy házaspár, akik Magyarországra hozták saját birtokukra. Az alkotás a szőlők között, a dombtetőn kapott helyen, ahonnan páratlan kilátás tárul a környékre. 


Jelentése

Milov Szeretet szobra a férfi és a nő közötti konfliktust és vívódást formázza meg. A háttal ülő, sértődött pár és a bennük egymás felé forduló gyerek alakok nagy hatással vannak az emberekre, megerősítik az egymás iránti kötődést és reményt adnak a válságban lévő kapcsolatoknak.

A drótból formázott, haragos alakok a konfliktust, míg a belsejükben található gyermekek az ölelést, az egymás iránti vágyódást szimbolizálják. A szobor belső része este fehér fénnyel van megvilágítva, szimbolizálva ezzel a tisztaságot, az ártatlanságot, azt hogy a szerelmesek a sötét órákban is mindig számíthatnak egymásra. 


LOVE FesztiVÁL

A szobor avatásakor a tulajdonosok egy igazi amerikai stílusú eseményt, tűzgyújtást szerveztek, aminek rövid időn belül híre ment az egész országban. A rendezvény iránti érdeklődés arra sarkalta a házaspárt, hogy évről évre lángok között ünnepeljenek a látogatókkal, amihez a hazai igények szerint gasztronómiai szolgáltatásokat is társítottak. A LOVE FesztiVÁL mindig az őszi időszakban, októbert közepén kerül megrendezésre.

További érdekességeket itt olvashatsz róla!


Népszerűség és környezetvédelem

A Szeretet szobrot a Covid időszakában rengetegen keresték fel, hiszen mindenki ki akart törni a bezártságból, a Haraszthy birtokon található látványosság pedig kitűnő úti célként szolgált. A váratlan turista hullám meglehetősen negatív hatással volt a környezetre, a tulajdonosok viszont tartották a lépést a megnövekedett érdeklődéssel és építtettek mosdókat, büfét és egy parkolót is.

A szobor népszerűsége azóta is töretlen a kirándulók körében, a szemetelés viszont még mindig nem szűnt meg teljesen, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ügyeljenek a környezetükre és ne dobáljanak el semmit a területen.


Megközelítés

A Haraszthy birtok Vál külvárosi részén található, így elsősorban autóval érdemes megközelíteni. A helyszínen ingyenes parkoló áll a látogatók rendelkezésére. Akik inkább a tömegközlekedést választanák, nekik egy kisebb kirándulással kell számolniuk, mivel a legközelebbi buszmegállótól közel fél órás sétával érhető el a Szeretet szobor. 
 

Szeretet szobor értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 17 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
17 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Jópofa."
Család nagyobb gyerekkel (2 éve)
Magyarország
10
"Nyugalom és béke, csodás kilátással. A faluban megtekinthető továbbá az Ürményiek kastélya, mauzóleuma a temetőben, és egy középkori csonkatorony is csodaszép katolikus templommal! Mindenkinek ajánlom!"
Család kisgyerekkel (3 éve)
Magyarország
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Fiatal pár (8 hónapja)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség
 • Biciklitároló

Parkolás

 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság buszmegállótól: 2 km