Szilvási-kő - Szilvásvárad

Bemutatkozás

A legtöbben azt tanultuk az iskolában, hogy a Bükk vidék legmagasabb pontja az Istállós-kő. Lehetséges, hogy sokan még arra is emlékeznek, hogy ez 958,1 métert jelent pontosan. 2018-ban azonban ez a helyzet megváltozott, ugyanis kiderült, hogy a Kettős-bérc déli csúcsa (Szilvási-kő) 961, de még az északi (Tányéros töbör) is 258,2 méter, így mindenképp megelőzi a cím korábbi birtokosát és Magyarország negyedik legmagasabb hegycsúcsává lép elő.

A hely megközelítése inkább az edzettebbeknek ajánlott, vagy legalábbis nagy kitartás szükséges hozzá. A hegy lábánál fizetős parkolóban hagyhatjuk az autókat, illetve, ha valaki tömegközlekedéssel érkezik, akkor ugyanitt szállhat le a buszról. A felfelé vezető úton kellemesen el lehet fáradni, majd miután az Istállós-kőnél megpihenünk egy kicsit, folytathatjuk utunkat a völgy másik oldala felé egy 10 perces sétával. A csúcs előtt az út eltűnik előlünk, így érdemes a térképet tanulmányozni, majd további 70 métert gyalogolva el is érünk a Szilvási-kőhöz.

A természet és túrázás szerelmesinek kötelező, de mindenki másnak is örök élményként szolgálhat a Bükk legmagasabb pontjának meglátogatása.

Helyszín jellemzői

Általános

  • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség: környéken
  • Biciklitároló

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Fizetős
  • Parkoló jellege: Közterület