Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ - Drégelypalánk
9.6
48 értékelés alapján

Programkedvezmények

Ha bejelentkezve foglalsz nálunk szállást, kedvezménykupont adunk ajándékba Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ programra!

20% Programkedvezmény
Teljes árú jegytípusok árából
pedig még jár mellé Drégelypalánk és környékére!
Szállások a közelben

Bemutatkozás

Szeretné felidézni Drégelyvár hősi korát egy izgalmas program keretében? Akkor látogasson el a falu központjában található Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központba!  

A barátságos látogatóközpont 2015 nyarán nyílt meg, interaktív elemekkel gazdagított kiállítása, programjai  látványos formában mutatják be Szondi várkapitány hős korát. Az év minden napján nyitva tartanak. Egy várat imitáló bástyát érdemes figyelni, ha keresik a látogatóközpontot. ​

A Szondi Kiállítótér rengeteg, változatos programot kínál az interaktív tárlatvezetéstől a túráztatáson át az ágyúbemutatóig. Drégely vára a Nemzeti Örökség része, Történelmi Emlékhely. A látogatóközpontban tájékoztatást, információt kaphatnak a vár megközelítéséről.
 

A kiállítás

A kiállításban a vár történetének, ostromának állítanak emléket, régészeti leletekkel mutatják be a középkori Drégely, illetve Palánk várát. Korabeli hadi eszközök, a mindennapi élet használati tárgyai sorakoznak a vitrinekben, képek, ábrák, makettek és közérthető magyarázatok teszik könnyebbé a korszak megértését.

A kiállítás különlegessége egy rekonstruált XVII. századi „in situ” női sír. A sírból előkerült díszes párta az egyik legszebb kárpátmedencei kora újkori női fejviselet. Az eredeti párta díszes másolata is bemutatásra kerül. A kiállító-teremben elhelyezett 4 egész alakos, életnagyságú bábun korhű viselet és fegyverzet látható. (XVI-XVII. századi magyar női és férfi viselet, török katona és női viselet rekonstrukciója).

Hasonló öltözetet próbálhatnak fel a vállalkozó kedvű látogatók. Virtuális kirándulást is tehetnek Drégely várához, vagy tesztelhetik tudásukat egy érintőképernyős információs pulton. Az irodalomtörténeti szobában Drégely várának ostromát és Szondi hősiességét megihlető irodalmi művekre emlékezhetünk, és itt találjuk a vár, közvetlenül az ostrom előtti időket idéző makettjét is.
 

Tájszoba

A közel 100 éves, a településre jellemző falusi szoba belsejét illusztráló termet népi stílusú bútorokkal rendeztek be. A legtöbb kiállított tárgyat meg is lehet fogni, a három méter széles bőgatyát akár fel is próbálhatják. Gondolatban visszamehetnek szüleik, nagyszüleik idejébe, felidézhetnek gyermekkori élményeiket a fiataloknak.

 
Pajta

A vályogfalú pajtában a mindennapi paraszti élet használati és munka eszköze: a földművelés, állattenyésztés, szőlőművelés, egyéb munkaalkalmak, eszközök garmadáját nézhetik meg, foghatják meg a látogatók. A pajtában található egy működőképes középkori ágyú rekonstrukciója. 300 Ft ellenében pedig saját emlékérmet verhetünk magunknak.
 

Vetítőterem

A Filmszemle díjas, általános iskolák különdíját elnyert Szondi legendája c. élőszereplős film remekül idézi meg Drégely várának hősies ostromát. A Szent sírhely c. ismeretterjesztő történelmi animációs kisfilm a vár történetéről szól. Mindkét mozifilm amellett, hogy tartalmas, rövid, szórakoztató és izgalmas gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
 
A Turisztikai Központban ajándéktárgyakat is lehet vásárolni. A rendkívül gyermekbarát központban gazdagon felszerelt Apród Játszósarokban múlathatják az időt a kisebbek.


Megközelítés

Drégelypalánk község Nógrád megyében található, egészen az északi határ közelében. A tömegközlekedést használóknak a legközelebbi buszmegálló a Községházánál van, onnan mindössze csak egy pár perc gyalog séta a Látogatóközpont. Az autóval érkezők a Látogatóközpont előtt vagy az udvaron állhatnak meg az autójukkal.

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 48 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
48 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
8
"Lehetne kicsit több látnivaló itt is."
"Érdemes itt kezdeni a vártúrát."
Középkorú pár (1 éve)
Pásztó
10
"A tárlatvezető készségesen válaszolt a kérdésekre"
Egyéni utazó (2 éve)
Lengyelország
10
"Nyitva tartási időben mentünk, a tárlatvezetés kb. 15. percében a tárlatvezetőt sürgős ügyben elhívták, többé nem is láttuk.Távozáskor egy elnézés kérés jól esett volna..."
"Igényesen összeállított kiállítás, modern ismertető/tájékoztató eszközökkel felszerelve."
Idősebb pár (2 éve)
Gödöllő

Nyitvatartás

hétfő
10:00-16:00
kedd
10:00-16:00
szerda
10:00-16:00
csütörtök
10:00-16:00
péntek
10:00-16:00
szombat
11:00-16:00
vasárnap
11:00-16:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Kedvezmények és Árak

Programkupon bejelentkezve foglalóknak

Egész évben
-20%
Teljes árú jegytípusok árából

Árak

Egész évben
3 éves kor alatt
Ingyenes
Diák (Szondi filmmel)
1 000 Ft
Felnőtt (Szondi filmmel)
1 200 Ft
Család (3 vagy több gyermek esetén)
4 400 Ft
Beöltözés korabeli ruhákba
500 Ft
Éremverde
300 Ft
Apródjegy (játékok kicsiknek)
700 Ft/fő/óra

Helyszín jellemzői

Általános

 • Akadálymentesített
 • Állatbarát
 • Wifi
 • Beszélt nyelvek: magyar

Helyszíni szolgáltatások

 • Tárlatvezetés/audio guide
 • Étkezési lehetőség: környéken

Fizetési lehetőségek

 • Bankkártya: MasterCard, Maestro

Parkolás

 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: ‹ 50 m
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 1 km
 • Távolság buszmegállótól: 300 m