Terror Háza - Budapest
9.5
60 értékelés alapján

Bemutatkozás

Az Andrássy úton magasló Terror Háza a magyar demokrácia egyik legjelentősebb szimbóluma, amelynek falai között a hazánkat sújtó terrorrendszerek borzalmairól kaphatnak átfogó képet a látogoatók. A náci és a szovjet megszállás, valamint a nyilasok és a kommunista rezsim emlékanyaga egy maga nemében páratlan múzeumi élményben összpontosul.

A Terror Háza azonban nem csak a kegyetlenségekről ad számot, hanem az elnyomás ellen feszülő emberi akaratról és a szabadság elpusztíthatatlan eszméjéről is mesél.


Foglalóink mondták

✓  „Megható, megrendítő, alapos.”

​✓  „Történelmi ismeretek egy korról, amiről sokáig még beszélni sem volt szabad.”

​✓  „Belátást nyertem a kommunizmus terrorjaiba. Segített átértékelni az életem.”


Terror Háza

Az állandó kiállítás 3 tematikus egységen kíséri végig a látogatókat az első és a második emeleten, valamint a pincében. Amennyiben az ajánlott sorrend szerint szeretnéd felfedezni a tárlatot, a második emeleten kezdd az utazást. Az alábbiakban részletesen is bemutatjuk a különböző szintek kiállítórészeit.


Második emelet

Kettős megszállás
Az első teremben azokról az időkről tanulhatunk, amikor Magyarország náci és szovjet megszállás alá kényszerült. Videós anyagok elevenítik fel az elnyomó hatalmak uralmát 1944-től 1991-ig.

Nyilas folyosó és tanácsterem
Ebben a teremben a nemzetszocialista eszmények vannak kidomborítva, melynek sötét gyökereit a náci ideált kergető nyilasok fektették le. A folyosó egy tanácsterembe vezet, ahol korabeli dokumentumok, egyenruhák és fotók segítenek elképzelni a Szálasi-féle rendszer és a zsidóüldözések borzalmait.

Gulág-Málenkij robot
Történelmi utazásunk a szovjet kényszermunkatáborok idejébe enged betekintést, egyúttal emléket állít annak a több mint 700 ezer magyarnak, akit a Vörös Hadsereg elhurcolt az országból. A terem padlója egy hatalmas térkép, a falakba épített tévéken pedig túlélők és hozzátartozók mesélnek személyes élményeikről.

Átöltözés terme és az 50-es évek
A második világháborút követően a nyilasok kora leköszönt, ám a párt egykori tagjai nem tűntek el nyomtalanul, csak átvedlettek kommunista köntösbe. Az átöltözés terme ezt a pálfordulást jeleníti meg, míg a szomszédos helyiségben egy autentikus szavazófülke és 50-es évekbeli tárgyak elevenítik fel a kommunista diktatúra mindennapjait.

Szovjet tanácsadók terme és az ellenállás
Ha árnyaltabb képet szeretnél kapni a Szovjetunió tanácsadói hálózatáról, ebben a kiállítótérben széleskörűen megismerheted, hogy milyen eszközökkel tartotta fenn Sztálin a status quo-t. De az új rendszer életben tartása így sem futott tükörsima pályán: számos ellenállási mozgalom szerveződött az önkényuralom ellen, amiről az Ellenállás termében részletesen is tanulhatsz.


Első emelet

A múzeum első szintjén található a kiállítás egyetlen eredeti formájában megőrzött helyisége, a verőszoba, melynek falán speciális kínzóeszközök sorakoznak. A Beszolgáltatás terme arról a háborúról számol be, amit a kommunisták indítottak a magyar parasztság ellen. A zsírkockákkal kirakott labirintus megrendítő élményt nyújt mindenki számára.

Emellett megtekinthető az ÁVH egykori vezetőjének, Péter Gábornak a szobája, valamint a korabeli igazságszolgáltatásba is bepillantást lehet nyerni. A felekezeti teremben egy süllyesztett kereszt okoz megrökönyödést, amit a hangszórókból harsogó gyűlöletbeszéd még megrázóbbá tesz. A lépcsőház alján egy T-54-es harckocsit nézhetnek meg testközelből az érkezők.


Pince

Az alagsor hamisítatlanul adja vissza a 1940-es és 50-es években uralkodó terrort, félelemet és kegyetlenséget. A tárlat fele rekonstrukció, de szép számban akadnak eredeti állapotukban megőrzött börtöncellák is. Legmeghatóbb kiállítása a Könnyek Termében került kialakításra, ahol a diktatúra áldozatainak névsora és a szörnyűségeket elkövetők arcképes listája is helyet kapott.


Gyakran ismételt kérdések

– Mennyi idő körbejárni a kiállítást?
Legalább 1,5 órát érdemes rászámolni a látogatásra, ha mindent szeretnénk megnézni. Aki tüzetesebben megfigyeli a kiállított tárgyakat és időt hagy a látott anyagok megemésztésére, az akár 3-4 órát is eltölthet a múzeumban.

– Mikor látogatható ingyenesen a múzem?
Minden hónap első vasárnapján.

– Hogyan érhetem el tömegközlekedéssel a helyszínt?
Legegyszerűbben az M1-es földalattival (Vörösmarty utca megálló) vagy 4-es, 6-os villamossal (Oktogon megálló) lehet elérni a Terror Házát.

– Mit érdemes megnézni a Terror Háza környékén?
Ha lehangolt a kiállítás vagy csak szeretnéd más hangulatban folytatni a napot, akkor érdemes elbattyogni a VR Vidámparkig, ahol garantáltan visszanyered a mosolyod. De elérhető közelségben van a Hősök tere, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum is.


Budapest programok 2023

Maradj képben a Szallas.hu Programokkal! Naprakész budapesti ajánlónkban a legnagyobb hazai események közt böngészhetsz a koncertektől kezdve az ingyenes családi rendezvényekig.


Programok Budapesten >>

Látnivalók Budapesten >>

Terror Háza értékelése 9.5 a lehetséges 10-ből, 60 hiteles vendégértékelés alapján.

9.5
Kiváló
60 értékelés alapján
 • 98% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
8
"A helységeket érdemes lenne leválasztani. A sok hangeffektus és szöveg egybefonódik, azáltal kevésbé tud elmerülni az ember egy-egy témakörben! Kifejezetten zavaró az előző szoba szövegét hallani, mikor már másra kell koncentrálni. Az autó nagyon takarva van. Nincs lehetőség jobban szemügyre venni, ezt meg lehetne oldani üvegfallal is a vastag fekete függöny helyett! A hatás nem kisebb..."
- család kisgyerekkel (1 hónapja)
10
"Minden rendben volt"
Középkorú pár (5 hónapja)
10
"Akit érdekel a téma, az úgy fogja gondolni, hogy megérte befizetni."
Fiatal pár (10 hónapja)
Székesfehérvár

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
10:00-18:00
szerda
10:00-18:00
csütörtök
10:00-18:00
péntek
10:00-18:00
szombat
10:00-18:00
vasárnap
10:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
4 000 Ft
Diák, Nyugdíjas belépőjegy
2 000 Ft
Időszaki kiállítás jegy
2 000 Ft
Időszaki kiállítás kedvezményes jegy
1 000 Ft
70 éves kor felett
Ingyenes
február 25. - február 25.
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

 • Akadálymentesített: részben
 • Légkondicionált
 • Előzetes foglalás: nem szükséges
 • ATM a közelben: 400 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol, német
 • Állatbarát

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: környéken
 • Tárlatvezetés/audio guide
 • Mosdó
 • Értékmegőrző: ingyenes

Fizetési lehetőségek

 • Bankkártya: MasterCard, VISA, Maestro

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 600 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 1.3 km
 • Távolság buszmegállótól: 700 m