Tibor Pince - Kisapáti
Bemutatkozás
Csodaszép környezet, gyönyörű kilátás, családias hangulat illetve zamatos, páratlan ízű és aromájú borok várják a látogatókat egész évben a Tibor pincészetben Kisapátiban.
Történet
A gazdaság a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Szent György-hegy derekán található. Családi hagyományokat követve, lépésről-lépésre haladva hozták létre egy nagyon szép fekvésű, emberléptékű, ökológiai gazdaságot. Filozófiájuk a kezdetektől, az 1994 óta a jelen lévő növény- és állatvilág fajgazdagságának megőrzése, valamint természetes borok készítése prémium minőségben.
A természet és a vidéki élet szeretete Kovács Tibor életében már egészen gyermekkortól fontos szerepet játszott, hiszen a szülők és nagyszülők egyaránt meghatározóvá tették számára a Balatont, ahol a Szent-György hegyen lévő családi pince és szőlőterület mindig otthont adott egy-egy összejövetelnek, nyaralásnak vagy közös munkálatnak. Nem meglepő, hogy a tulajdonos ezen családi hagyományokat és a nagyszülők földműves munkásságát tovább folytatva álmodta meg és bővítette folyamatosan a gazdaságot.
1994-ben érkezett el a mérföldkő, amikor a szomszédos területet sikerült megvásárolnia és elindítani a saját gazdálkodást. A jelenlegi, 2 hektáros terület rengeteg idő és munka eredményeként nyerte el mai formáját, ahol egy kis présházat találnak a látogatók melyhez pince is tartozik. Négy szőlőfajta termesztése történik a Tapolcai medence lejtőin, nevezetesen az olaszrizling és a kéknyelű déli-, a szürkebarát illetve a cabernet sauvignon. A pincészet filozófiája a természetes fajgazdagság megőrzése, így ennek érdekében a nagyüzemi technológiák és vegyszeres kezelések helyett, átgondolt munka és személyes gondoskodás kíséri a szőlőművelést és a minőségi borkészítést egyaránt.
A bisztró széles választékának részét képezik a vulkáni kőzeteken termesztett, tölgyfahordós érlelésű kiváló borok mellett a szörpök és pálinkák egyaránt, melyek mind-mind természetes eljárással készülnek a Szent-György hegyi gazdaságban. A vásárlók visszajelzéséből tudja a pincészet, hogy nagyra értékelik az adalék- és vegyszermentes, egészséges, finom borokat.
Palackos termékek: Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay, valamint Cabernet Sauvignonból készült szőlőpálinka. Különleges ajánlatok: kénmentes Cabernet Sauvignon, héjon erjesztett Szürkebarát.
Megközelítés
A Tibor Pincét legkönnyebben Kisapáti, Kossuth utcáról lehetséges megközelíteni. A személygépkocsival érkezők a kultúrház parkolójában hagyhatják az autójukat és egy 10 perces hegyi séta után felfrissülhetnek a pincében egy pohár behűtött bor vagy egy finom bodzaszörp mellett.
Történet
A gazdaság a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Szent György-hegy derekán található. Családi hagyományokat követve, lépésről-lépésre haladva hozták létre egy nagyon szép fekvésű, emberléptékű, ökológiai gazdaságot. Filozófiájuk a kezdetektől, az 1994 óta a jelen lévő növény- és állatvilág fajgazdagságának megőrzése, valamint természetes borok készítése prémium minőségben.
A természet és a vidéki élet szeretete Kovács Tibor életében már egészen gyermekkortól fontos szerepet játszott, hiszen a szülők és nagyszülők egyaránt meghatározóvá tették számára a Balatont, ahol a Szent-György hegyen lévő családi pince és szőlőterület mindig otthont adott egy-egy összejövetelnek, nyaralásnak vagy közös munkálatnak. Nem meglepő, hogy a tulajdonos ezen családi hagyományokat és a nagyszülők földműves munkásságát tovább folytatva álmodta meg és bővítette folyamatosan a gazdaságot.
1994-ben érkezett el a mérföldkő, amikor a szomszédos területet sikerült megvásárolnia és elindítani a saját gazdálkodást. A jelenlegi, 2 hektáros terület rengeteg idő és munka eredményeként nyerte el mai formáját, ahol egy kis présházat találnak a látogatók melyhez pince is tartozik. Négy szőlőfajta termesztése történik a Tapolcai medence lejtőin, nevezetesen az olaszrizling és a kéknyelű déli-, a szürkebarát illetve a cabernet sauvignon. A pincészet filozófiája a természetes fajgazdagság megőrzése, így ennek érdekében a nagyüzemi technológiák és vegyszeres kezelések helyett, átgondolt munka és személyes gondoskodás kíséri a szőlőművelést és a minőségi borkészítést egyaránt.
A bisztró széles választékának részét képezik a vulkáni kőzeteken termesztett, tölgyfahordós érlelésű kiváló borok mellett a szörpök és pálinkák egyaránt, melyek mind-mind természetes eljárással készülnek a Szent-György hegyi gazdaságban. A vásárlók visszajelzéséből tudja a pincészet, hogy nagyra értékelik az adalék- és vegyszermentes, egészséges, finom borokat.
Palackos termékek: Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay, valamint Cabernet Sauvignonból készült szőlőpálinka. Különleges ajánlatok: kénmentes Cabernet Sauvignon, héjon erjesztett Szürkebarát.
Megközelítés
A Tibor Pincét legkönnyebben Kisapáti, Kossuth utcáról lehetséges megközelíteni. A személygépkocsival érkezők a kultúrház parkolójában hagyhatják az autójukat és egy 10 perces hegyi séta után felfrissülhetnek a pincében egy pohár behűtött bor vagy egy finom bodzaszörp mellett.