Trió- és Szuadó barlang - Orfű

Fedezd fel Orfű és környékét
33 kedvezménykupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Orfű és környékére! Részletek
Ingyenes parkolás
Rossz időben is jó program!

Bemutatkozás

Orfű térségében található, idegenforgalmi hasznosítás számára is megnyitott barlangokba a Trió-, és Szuadó-barlangban vezetett kalandtúra első színterét képezi a Mecsek Háza. A látogatók a megfelelő méretű, barlangászathoz szükséges felszerelés kiválasztásán túl, egy rövid összefoglalót hallhatnak itt a barlangok kialakulásáról, fotókiállítások, poszterek segítségével pedig megismerkedhetnek a Mecsek barlangvilágával, földalatti formáival. A kalandtúra végén szintén a barlangkutató bázisra érkezünk, ahol lehetősége van a turistáknak tisztálkodni, megpihenni és felfrissülni. Látogasson velünk a Trió-barlangba! Megmutatjuk, mit rejt a föld, hol bukik le a patak a föld mélyébe és miért. 

Trió-barlang
A barlang a Mecsek-hegység egyik legjelentősebb víznyelőbarlangja. Hatodik leghosszabb (240 m), és harmadik legmélyebb (55 m) barlang a térségben. Kutatását 1997-ben kezdtük meg. A Trió-barlang legfőbb vonzereje a változatossága. Szűk kúszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok, kürtők megannyi variációja fellelhető benne. A barlang első harmada szűk, kúszós, de igen izgalmas szakasz (Csúszda, Ablak, Liftakna). A második, középső szakasz tágas, aknákkal színesített járat, csodálatos cseppkőképződményekkel (Rétes-terem, Búbos-kemence, Zászló, Tamás-akna). Itt beépített létrák segítik a közlekedést. Az első aknában található Búbos-kemence és a felette csüngő cseppkőzászló a Mecsek egyik legnagyobb cseppkőképződmény formációja. A Trió-barlang harmadik harmada ismételten szűkebb, helyenként hasadék jellegű járat kisebb termekkel tagolva (Vizes-ág, Agyagos- ág). A Nagyköves-terem és az Agyagos-ág 1-es és 2-es kistermeinek cseppkőlefolyásai gyönyörű szín- és formagazdagsággal hívják fel magukra a figyelmet. A figyelmes szemlélő a cseppkőkérgeken apró mikrotettarátákat is megfigyelhet. Külön kuriózumot jelentenek a Trió-barlang oldalfalán kipreparálódott puha agyagos márgarétegek. 

Szuadó-barlang
A barlang a Mecsek-hegység hetedik leghosszabb (230 m), és negyedik legmélyebb (54 m) barlangja. Felfedezése 1994. december 3-án történt, amikor is kb. 20 m hosszúságban sikerült az eldugult víznyelőt kitisztítani. 1995 nyarára már a feltárt hosszúság 145 m-re nőtt a Nagy-akna elérésével. A 15 m-es akna alján lévő 6-7 m vastag agyagos törmelék több évre visszavetette a feltáró kutatást, így csak 2000 nyarán sikerült azt áttörni. Újabb sikereket 2006 tavaszán értünk el egy 62 m-es cseppköves, patakos ág feltárásával. A barlang felső szakaszát szűk, kúszós járatok jellemzik (Postaláda, Gatyaszaggató, Csobogás-terem, Gumós, Cseppköves-terem). A Nagyomlástól tágasabb járat következik, apró patakkal, kis kanyonban zubogó vízeséssel, erősen erodált, csipkézett sziklaképződményekkel (Álló-terem, Sára-forrás, Sára-vízesés, Mese-kanyon, Kezes-lábas). A barlang legmonumentálisabb része a Nagy-akna. A barlang további, mintegy 100 m-es szakasza patakos, szűk járat. Jelenleg feltárás alatt. Értékei miatt a Szuadó-barlang fokozottan védett. A barlangok jellemzői: A barlangok nem kiépítettek. Az út helyenként sáros, néhol kúszni-mászni kell. A túra hossza felszínen 2,5 km, barlangban 200 m. Időtartam: kb. 4 óra, a barlangban 2 óra. A barlangi levegő hőmérséklete 10 C°.

A barlangi túra feltételei: Öltözet: meleg, lehetőleg overál jellegű ruházat, gumicsizma vagy zárt túracipő. A ruha sáros, nedves lesz, olyan felszerelést kell hozni amit tényleg nem sajnál az ember. Barlangász overál kölcsönözhető. Világítás: az egyesület által biztosított sisakra szerelt lámpával. Résztvevők száma: min. 4 fő. Korhatár: min. 6 év. A barlangtúrához előzetes telefonos egyeztetés szükséges A barlangtúra képzett túravezetők segítségével zajlik. A barlangtúra során számos érdekességet lehet megtudni a barlangok keletkezésével, fejlődésével és a barlangkutatással kapcsolatban. A túra teljes ideje, mintegy 4 óra, ebből 2 óra barlangban. A túra idejére sisakot, lámpát és elemet az Egyesületünk biztosít. A barlangtúrán való részvétel nem igényel különösebb felkészültséget, bár a barlangokban sokat kell mászni és hason kúszni. A barlangtúrát a nehezebb szakaszokon vaslétrák teszik könnyeddé, ami semmit sem vesz el a barlangjárás varázsából, ugyanakkor gyorsabb és biztonságosabb közlekedést biztosít. 

Nyitvatartás

Mindig elérhető
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
  • 1Nyitva
  • 1Zárva
  • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Trió-barlang túra
4 990 Ft
Szuadó-barlang túra
6 500 Ft

Közeli szálláshelyek

9.7
Doki 2 Vendégház Orfű
29 000 Ft
7 fő, 1 éj, ellátás nélkül
33 ajándék kedvezménykuponnal
4 km
9.8
Legközelebbi szállás
Csendes Vendégház Orfű
26 000 Ft
8 fő, 1 éj, ellátás nélkül
32 ajándék kedvezménykuponnal
900 m
10
Sweethome Apartman Orfű
21 000 Ft
4 fő, 1 éj, ellátás nélkül
32 ajándék kedvezménykuponnal
2.8 km
9.6
Família Vendégház Orfű
18 000 Ft
4 fő, 1 éj, ellátás nélkül
32 ajándék kedvezménykuponnal
2 km
Natúra Panzió és Apartmanház Orfű
22 000 Ft
4 fő, 1 éj, ellátás nélkül
33 ajándék kedvezménykuponnal
4.5 km
9.7
Relax-Szállás Vendégház Orfű
27 500 Ft
6 fő, 1 éj, ellátás nélkül
32 ajándék kedvezménykuponnal
2.6 km
9.4
Simon Ház Orfű
45 000 Ft
8 fő, 1 éj, ellátás nélkül
32 ajándék kedvezménykuponnal
3.7 km
8.8
Matya-Tanya Orfű
40 000 Ft
6 fő, 1 éj, reggelivel
32 ajándék kedvezménykuponnal
3.8 km
9.1
Sándor Vendégház Orfű
25 000 Ft
6 fő, 1 éj, ellátás nélkül
32 ajándék kedvezménykuponnal
1.8 km
9.8
Zenit Apartman Orfű
18 000 Ft
5 fő, 1 éj, ellátás nélkül
33 ajándék kedvezménykuponnal
3 km
9.9
Kiváló

Orfű

1198 vendég értékelése alapján

  • nyugodt (1153)
  • tiszta (674)
  • falusi élet (538)
  • kisvárosi (108)
  • modern (40)
"A 7. Nagy Orfűi Szalonna és Kolbász Fesztiválon voltunk, ami november elején sok vendéget vonzott. Őszi időben nagy kirándulásokat lehet tenni gyalogosan, vagy autóval a tágabb környezet (Abaliget, Zselíci Dombság, stb.) szépségeit, építészeti emlékeit (Szigetvár, Pécs, Bükkösd, stb.). - Horgászat, csónakázás szezontól függően."
Szalay Csaba - idősebb pár 4 hónapja

Helyszín jellemzői

Saját parkoló
Ingyenes
Wi-fi
Nincs
Akadálymentesített
Nem
Étkezési lehetőség
Nincs

Közeli látnivalók

Programkedvezmények a Szallas.hu-n foglalóknak:
9.1
Legközelebbi látnivaló
-10%
Rácz Tanya
Orfű
Az éttermi fogyasztás árából
1.1 km
9.5
-15%
Orfűi Malmok
Orfű
A belépőjegyek árából
1.5 km
9.3
-10%
Pécsi Állatkert
Pécs
A teljes árú belépőjegyek árából
6.8 km
9.3
-20%
Hertelendi Termálfürdő
Magyarhertelend
A teljes árú felnőtt, diák és nyugdíjas belépőjegyek árából
7.1 km
9.4
-20%
Középkori Egyetem
Pécs
Időutazó jegycsomag árából
7.7 km
9.7
-20%
Pécsi Püspökség - Püspöki Palota
Pécs
Minden belépőjegy árából
7.7 km
9.5
-15%
Mecsextrém Erdei Kalandpark
Pécs
Egyéni felnőtt, diák, nyugdíjas, családi belépőjegyek árából
7.7 km
8.3
-10%
Martyn Múzeum
Pécs
Belépőárból minden korcsoport számára
7.8 km
9.6
-10%
Sopianae – Baranya római kori leletei
Pécs
Belépőárból minden korcsoport számára
7.8 km
10
-10%
Tüke Borház
Pécs
A fogyasztás árából
7.9 km