Újmassai őskohó - Lillafüred
8.9
31 értékelés alapján
71 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Lillafüred és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Az Újmassai őskohő Lillafüreden, a festői szépségű Garadna-völgyben található. Az épület hazánk egyetlen kohóipari műemléke, sőt Európában csupán három van belőle. Az első, ómassai kohót még a 18. században Fazola Henrik építette. A Garadna-patak mellett elhelyezkedő, már korszerűbb újmassai kohót fia, Fazola Frigyes létesítette 1812-ben. Érdekesség, hogy ennek működése miatt hozták létre a Hámori-tavat. A Fazola család nagyban hozzájárult a térségben létrejött vasipar fellendüléséhez.

A 11 méteres magasságot is elérő, terméskőből épült Fazola-kohó négy sarokpilléren áll, kétlépcsős csonka gúla formája van. Napjainkban látható formáját az 1832-es átépítésekor nyerte el. Működését 1872-ben fejezte be, a Diósgyőri Vasgyár üzembe helyezését követően. Az épület romokban hevert egészen 1950-es évekig, amikor műemléki helyreállítása megtörtént, és azóta a látogatók szinte eredeti formájában láthatják. A kohó mellett található a Massa Múzeum és a vasverő, ahol dokumentumokat, korabeli ott készült és használt szerszámokat, termékeket lehet megtekinteni. Szemben, az út másik oldalán egy műszaki skanzen kapott helyet, melyben kohászati és bányászati gépek testközelből figyelhetők meg.

Az egész évben szabadon látogatható Újmassai őskohő megközelíthető a 15-ös autóbusszal, a róla elnevezett megállóban kell leszállni, közvetlenül a kohó előtt. A tömegközlekedéssel utazók választhatják a lillafüredi kisvasutat is, melynek szintén van megállója ezen a helyen. Az autóval érkezőknek a Bánkút felé vezető utat kell választaniuk, az út mentén ingyenes parkolási lehetőség van.

Újmassai őskohó értékelése 8.9 a lehetséges 10-ből, 31 hiteles vendégértékelés alapján.

8.9
31 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"aki erre jár feltétlenül látogassa meg ezt az ipartörténeti emléket"
Egyéni utazó (2 hete)
Budapest
1
"Sajnos tavasszal nincs nyitva a múzeum. Maga a hámor valójában nincs helyreállítva, egy kőépület van a szabadban konkrétan zéró magyarázattal, bár lehet, hogy a cseppnyi múzeumban lehet találni hozzá valamit. Körbesétálás után inkább továbbálltunk túrázni. Szabadtéri múzeum inkább eklektikus roncsgyűjteménynek látszott, de a lakat miatt az is csak a kerítésen kívülről."
Család kisgyerekkel (3 hónapja)
Budapest
10
"Minden tökéletes volt :)"
Gergely Somorjai - fiatal pár (11 hónapja)
Vác

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 9.2 km
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 100 m