Vörösmarty tér - Budapest
9.1
8 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Vörösmarty tér Budapest egyik legismertebb és legelegánsabb sétálózónája, ahol minden évszakban nyüzsög az élet. A több mint 200 éves múltra visszatekintő közösségi tér patinás épületek gyűrűjében terül el a Váci utca északi végénél. Különösen decemberben biztosít páratlan élményt, amikor karácsonyi fényekbe öltöztetik, és több tucat kézműves bódé tölti meg. 

Története

A 18. század elején még siralmas látványt nyújtó raktárépületek álltak a területen, melyeknek lebontására Hild János tett javaslatot. A munkálatok befejeztével létrejött a Dorottya utca, a József nádor tér és a Vörösmarty tér. Történetének következő jelentős állomását a Pesti Városi Német Színház megépülése jelentette, melynek ünnepélyes megnyitója után Színház térnek kezdték el becézni. A 19. század utolsó éveiben a Földalatti Vasút állomása is kiépült a területen. 

Parkosítása elhúzódó folyamat volt, hiszen az 1920-as évektől kezdve a budapesti tömegközlekedés egyik csomópontjává nőtte ki magát, ahonnan négy irányban indultak autóbuszok. Előbb a járdaszigetet fektették le, a díszburkolatra pedig nem kevesebb, mint 60 évet kellett várnia a fővárosi lakosságnak. A gyalogos zónává alakított Vörösmarty teret végül 1984-ben vehették birtokba, egy évvel később pedig már közvilágítás is volt. A virágtartó dézsákat a Zsolnay porcelángyárban készítették.

Látnivalók

A Vörösmarty Mihály tiszteletére elnevezett téren a költőóriás szobormásával is találkozhatnak a járókelők. Több mint 3 méter magas ülő alakját carrarai márványból faragták ki. A poéta körül a társadalom minden rétege helyett kapott: látható egy munkáscsalád, egy díszbe öltözött daliás férfi, pásztorfiú, úrilány és unokáját ringató nénike is. A térplasztika mellékalakjait az köti össze, hogy a Szózat hallatán mindannyian ájtatosan csüngnek a költő szavain.

Közkedvelt turisztikai célpont a Gerbeaud cukrászda is, aminek egy páratlan szépségű, eklektikus épület ad otthont. A messze földön híres cukrászdát 1858-ban emelték Gottgeb Antal és Hild József tervei alapján. Az épület oldalában üzemel az Onyx Étterem is, ami a régió első, két Michelin-csillaggal is büszkélkedő vendéglátó egysége.

A Vörösmarty tér decemberben még a szokásosnál is jobban megtelik élettel, hiszen 1998 óta minden évben otthont ad az Adventi Vásárnak. A teret egy-kettőre kézműves bódék sokasága lepi el, a díszkivilágítás pedig a legmorcosabb látogatókat is jobb kedvre deríti. 

Vörösmarty tér értékelése 9.1 a lehetséges 10-ből, 8 hiteles vendégértékelés alapján.

9.1
Nagyon jó
8 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
9
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Család nagyobb gyerekkel (2 éve)
Celldömölk
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (2 éve)
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Család nagyobb gyerekkel (2 éve)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • Akadálymentesített: részben
 • ATM a közelben: 400 m

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 2 km
 • Távolság buszmegállótól: 100 m