Wenckheim turista- és kerékpárút - Szabadkígyós

Bemutatkozás

A Békéscsabára és annak környékére érkező aktív turisták egy közel 30 kilométer hosszú kerékpárosúton fedezhetik fel a környék gazdagító kulturális emlékeit, természeti- és egyedi táji értékeit is, mely 2023-ban az Év Kerékpárútja kitüntetést kapta.


Felfedezni valók

A 30 kilométer hosszú kerékpárúton haladva felfedezhetik a világhírű festőművész, Munkácsy Mihály örökségét bemutató Munkácsy-negyedet. Békéscsaba gasztronómiájáról is ismert, sokaknak a kolbász vagy a Békéscsabai Kolbászfesztivál jut eszébe a város nevének hallatán. Ez nem is csoda, ugyanis a "Kolbász fővárosának" is nevezik. Hogy az ide érkezők megismerhessék a kolbászkészítésének hagyományait, létrehozták a CsabaParkot, mely az ország egyetlen gasztroturisztikai rendezvényközpontja, továbbá a Csabai Kolbászfesztivál helyszíne.

A városon kívül, Szabadkígyóson a Wenckheim család egyik legjelentősebb épített öröksége is meglátogatható, mely több szempontból is jelentős része a kerékpárútnak. A kastély parkjában táblák mutatják be a kastély történelmét. Természeti- és egyedi táji értékekben sem szűkölködik a kerékpárút. Az Élővíz-csatorna mellett egészen Gyuláig kerékpározhatnak el, útközben megcsodálhatják a Fás-, és a Csaba-tó élővilágát.

Az útvonal mentén helytörténeti, vagy természeti szempontból meghatározó helyszíneken korszerű pihenőhelyek épültek, amelyek szervizállomásokkal is felszereltek.

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • Állatbarát
  • ATM a közelben: 1.4 km

Helyszíni szolgáltatások

  • Biciklitároló

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 1.3 km