Boldog Özséb-kilátó - Pilisszentkereszt
9.7
19 értékelés alapján
65 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Pilisszentkereszt és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Pilis 756 méteres csúcsán álló Boldog Özséb-kilátó a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja. A kilátót 2014-ben építették, közel a pilisszántói községhatárhoz. Kör alakú, magassága pedig 17 méter.

Története

A legfelső teraszáról csodás körpanoráma nyílik a környékre. Létrejötte a geodéziai mérőtorony átépítésének köszönhető, mely a csúcson állt évtizedekkel korábban. Nevét Boldog Özsébről kapta, aki a pálos rend alapítója volt, és a legendák szerint remeteként élt a településen.

A felújítás alatt a régi épület egy részét meghagyták, valamint megmagasították, ezzel új tetőszintet létrehozva. A készülő kilátó kívülről egy fából készített lépcsőt kapott, külső falaként pedig hengerpalást alakú homlokzatát függőlegesen, fatartókból alakították ki. Ezzel a megoldással külön választható lett két funkciója: a turisztikai úti cél és a meteorológiai megfigyelőállomás.

Szerkezete

A kilátó fő falai vasbetonból állnak. Az egykori épület átmérője 3,5 méteres, magassága pedig 12,5 méteres volt, melyet 2014 nyarán összesen 4,75 méterrel toldottak meg. 9,2 méteres átmérővel rendelkezik a legfelső szint. A látogatószinten 3 méter széles körgyűrű alakú fedett terasz található, 12,9 méteres magasságban a talajfelszíntől.

Az építés során közel 96 m³ beton, 3,8 tonna betonacél és 6 tonna acélszerelvény került felhasználásra. A külső részhez pedig 31 m³ fenyőgerenda és 65 méter rozsdamentes acél volt szükséges.

Megközelítés

Akik szeretnék meglátogatni a kilátót, több irányból is meg tudják közelíteni. A túrázni vágyóknak ajánlott a kijelölt turistautakon felsétálni a kilátóig, hiszen a csodás látvány és a friss levegő is az úttal jár!  A legrövidebb útvonal a Pilisszántó felett található Orosdy-kastélytól indul.

Boldog Özséb-kilátó értékelése 9.7 a lehetséges 10-ből, 19 hiteles vendégértékelés alapján.

9.7
Kiváló
19 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
8
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Kolostori Kincső Rózsa - fiatal pár (1 napja)
Miskolc
9
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Idősebb pár (2 hete)
Magyarország
10
"Nagyon jó túra"
Középkorú pár (2 hete)
Dabas

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • Akadálymentesített
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 5 km