Bölömbika kilátó - Poroszló

Bemutatkozás

A Tisza-tó talán legkedveltebb kilátója a Bölömbika kilátó, amelyet csak vízen keresztül lehet megközelíteni. Aki ide látogat, megtapasztalhatja a természet háborítatlan csendjét és az ember alkotta paradicsom semmihez sem fogható szépségét.
2021-ben elnyerte az “Év kilátója” címet. 
 

A kilátó története

A tökéletesen megtervezett kilátó hibátlanul simul bele a természetes környezetbe. A kirándulók számára könnyen látható a 9 m magas kilátó, viszont a szerkezet “szellősségének” köszönhetően nem zavarja az itt élő madarak szabad repülését.

A Tisza-tó területén korábban több kilátó, madárles is volt, azonban ezek az anyagából adódóan lassan az enyészeté lettek. A Békatutaj Egyesület jóvoltából 2021-ben átadásra került ez a kilátó, mely időtálló szerkezete sokáig fogja szolgálni vendégeit.

Funkcióját tekintve kiválóan alkalmas egy könnyed vízi kirándulás célpontjának, de akár pihenőpont is lehet egy nagyobb lélegzetvételű túra során.

A kilátóba felsétálva páratlan kilátás nyílik a Kis-Tiszára, a Poroszlói- és a Sarudi-medencére, melyet nádastengerek tagolnak fel. Ha elég csöndben tudunk maradni, akkor pedig meghallgathatjuk az itt honos madarak csicsergését.

 

Érdekesség

Az újonnan átadott kilátók, mind a közelben fészkelő madarak után kapták nevüket. Így ebből már könnyen következtethetünk, hogy itt a Bölömbika honos. A helyiek szerint vicces és jellegzetes búgó hangot ad ki a madár, amit ha szerencsénk van, lefülelhetünk.

 

Megközelítés

A Bölömbika kilátó a Ravasz hátnál épült, amelyet Újlőrincfalva felől is meg lehet közelíteni. Érdemes szakavatott túravezető segítségével meglátogatni a helyszínt. Aki saját maga szeretné felfedezni a környéket, az a vízi járművet - legyen az SUP, kajak, csónak stb.,- a kilátó aljába ki tudja kötni és onnan már közvetlenül van fellépési lehetőség az alsó szintre.

Nyitvatartás

Mindig elérhető