Bükki Csillagda - Répáshuta
8.7
14 értékelés alapján
89 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Répáshuta és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Répáshuta felett található Bükki Csillagda 2022. március 8-án megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Közép-Európa legmodernebb csillagászati és természetismereti látogatóközpontja a tudományt, élményt és interakciót előtérbe helyezve izgalmas attrakciókkal várja az érdeklődőket. Bejárására érdemes legalább két órát tervezni, ugyanis a planetáriummal, a kupolával, a kiállítással és a virtuális valósággal komplex programot kínál. 

Programkezdési időpontok: 10.00, 12.00, 14.00.

Planetárium

Az égboltot Európa egyik legnagyobb kupoláján lehet tanulmányozni. A látogatók elé táruló 100 négyzetméteres nagyságú, 4K minőségű látványt négy lézerprojektor biztosítja, az összhatást Dolby Digital hangrendszer fokozza. A filmek a világűr rejtelmeibe engednek betekintést, az előszavas bemutatók pedig a csillagászat világába vezetik be a hallgatóságot. A vetítések óránként kezdődnek, jegyvásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy a 3D-s filmek idején a belépőjegy árak magasabbak.

Kupola

A 6,7 méter átmérőjű csillagászati kupola szakvezetéssel, a belépőjegyen meghatározott időpontban látogatható. Napközben egy különleges távcső segítségével biztonságosan figyelhető meg a Nap, éjszaka pedig a csillagokat és a bolygókat lehet tanulmányozni. Amennyiben az időjárás nem megfelelő, a Bükki Csillagda munkatársai alternatív programokkal készülnek. A 30 perces program megkezdése előtt a kupolatérbe vezető ajtónál szükséges várakozni. A helyiségben nincs fűtés, ezért érdemes melegebb ruhát viselni.

Kiállítás

A Bükki Csillagda 200 négyzetméteren elterülő "Éltető Napunk" című kiállításán az érdeklődők a Nap Földre gyakorolt hatásáról, láthatatlan jellemzőiről tudhatnak meg érdekességeket, megismerhetik a különböző csillagtípusokat, a csillagok életét, valamint itt kapott helyet egy hazánkban egyedülálló meteoritgyűjtemény is. A kiállítás bejárásakor célszerű időt hagyni az interaktív elemek kipróbálására.

Virtuális Valóság (VR)

A csillagászati program remek kiegészítői a VR küldetések. A látogatóknak lehetőségük nyílik repülni egy marsi kanyonban, űrsiklóval eljutni a holdra, vagy tenni egy űrsétát a Nemzetközi Űrállomás körül. Megfelelő időjárási körülmények között át lehet élni a sárkányrepülés élményét és a legbátrabbak 360 fokban nézhetnek szét a Bükk fölött. A világon egyedülállónak számító Apollo 18 küldetés csak online foglalással élhető át.

Bolygótúra tanösvény

Az attrakció egyik kiegészítő eleme a 4 kilométeres, holografikus elemeket is felsorakoztató Bolygótúra tanösvény, mely ismerteti a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékeit, ráadásul egy lejárható Naprendszer modellt is tartalmaz.

Megközelítés

A Bükki Csillagda autóval Miskolc irányából, Lillafüred érintésével 45 perc alatt érhető el. Eger felől érkezve, a települést Felsőtárkány irányába elhagyva körülbelül 40 perces útra lehet számítani. Az autóval érkező látogatóknak egy 28 férőhelyes parkoló áll rendelkezésükre, 1 db elektromos töltőállomással.

Miskolcról a téli időszámítás idején szabad- és munkaszüneti napokon 14:20-kor indulnak buszok a Bükki Csillagda megállójába, nyári időszámítás idején ezek a járatok 16:20 kor indulnak. Április 1. és szeptember 30. között munkaszüneti napokon 8:30-kor is indul buszjárat a Csillagdához. Az egri autóbusz állomásról szabad- és munkaszüneti napokon 8:30-kor indul busz. Az attrakció Budapestről is megközelíthető átszállás nélkül a Stadion autóbuszállomásról. A fővárosból érkező járat szabad- és munkaszüneti napokon 6:35-kor indul.

Bükki Csillagda értékelése 8.7 a lehetséges 10-ből, 14 hiteles vendégértékelés alapján.

8.7
14 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
6
"A közlekedő ennyi emberre kicsi. A kiállítóterem szintén kicsi, és személytelen. Kint sokkal jobb, mint bent."
"A VR-os Hold misszió és a Planetárium tetszett."
Középkorú pár (2 hete)
Érd
4
"Sajnálatos módon hétfőn nem tart nyitva, ami miatt sokan távoztak csalódottan."
"Gyönyörű a kilátás!"
Család kisgyerekkel (1 hónapja)
Magyarország
10
"Gyönyörű környezet, nagyon igényes kialakítású építészetileg is, kedves segítőkész személyzet, tartalmas programok, a virtuális Mars-Hold-űrbázis utazás "eszméletlenül" izgalmas élmény"
Egyéni utazó (3 hónapja)
Székesfehérvár

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
Zárva
szerda
09:30-16:00
csütörtök
09:30-16:00
péntek
09:30-18:00
szombat
09:30-18:00
vasárnap
09:30-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
3 000 Ft
Felnőtt belépőjegy 3D-s planetáriumi filmmel
3 500 Ft
Diák, nyugdíjas belépőjegy
2 100 Ft
Diák, nyugdíjas belépőjegy 3D-s planetáriumi filmmel
2 600 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt + 2 gyerek)
8 200 Ft
Virtuális Valóság (VR) élmények
1 500 Ft/küldetés
Apollo 18 VR küldetés
5 000 Ft/2 fő

Helyszín jellemzői

  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség: Büfé
 • Mosdó
  Fizetési lehetőségek
  Parkolás
 • Elektromos autó tölthető
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 100 m
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 100 m