Csomorkányi templomrom - Hódmezővásárhely

Bemutatkozás

A Csomorkányi templomrom Hódmezővásárhely és Kardoskút között vezető úttól nem messze, Hódmezővásárhelytől körülbelül 17 km-re található. Ebből 4 km-t földúton kell megtenni, amely esős és sáros időben nehezen járható. 

Hajdanán számos kisebb-nagyobb falu terült el a mai Hódmezővásárhely területén. A táj sajátos jellemzője a sok ér, tó és vizenyős terület volt. A történelmi adatok szerint a települések közül majdnem 15-ben volt templom, és ebből 5-nek az alapjait tárták fel a régészek. Templomrom azonban csak egy helyen volt, a várostól 17 kilométerre, az egykori Csomorkányban. A román és gótikus kinézetű téglatemplomot 1450 körül építhették félköríves apszissal, nyugatra támpilléres bővítéssel. A romjaiban ma is észlelhető, hogy a templom hosszú, keskeny, magas épület volt. Belső terét vöröshomokkő-őrleménnyel színezett habarccsal vakolták, freskókkal díszítették, padlóját égetett cseréplapokkal burkolták. A festői hatást keltő romot 1830 körül megerősítették. 

A templomrom mai mérete 9 x 2,8 méter, eredeti mérete 25,2 x 6,8 méter lehetett. Az 1991-es feltárás során freskótöredékeket is találtak, sőt, korábban előkerült összesen 123 darab, XV-XVI. századbeli sírkő is.

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • Akadálymentesített

Parkolás

  • Saját parkoló: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 7.4 km