Faluház - Mogyoród
10
7 értékelés alapján
74 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Mogyoród és környékére! Részletek

Bemutatkozás

2015. májusában a mogyoródi önkormányzat és a Mogyoród Turisztikai és Településfejlesztő Kft megbízásából elkezdődött egy szakmai, néprajzos munka a faluházban. A munka a faluházban található rengeteg tárgy néprajzos, szakmai szempontú átválogatásával kezdődött. A tárlatba illő tárgyak (444 db) ezután leltári számot kaptak és bevezetésre kerültek a leltári könyvbe, ahol az általános adatokon kívül igyekeztünk feltüntetni a tárgy származási helyét, az adományozó család nevét. A tárgyakról digitális (színes, képes) leltár is készült. Ezután megtörtént a faluház szakmai szempontú újrarendezése.

Az első helyiség a konyha, melyben az új tárgyakkal kiegészülve mutatjuk be a paraszti élet sokszínűségét. A középső helyiség (az eredeti parasztházas elrendezéssel szemben) a mogyoródi népviselet múltjának és jelenének ad helyet. A belső helyiség pedig egy tárgyakkal gazdagon berendezett lakószoba. Nagy örömünkre szolgált, hogy a korábbi felhívást követően rengeteg tárgyi adományt kaptunk, melyet az eddigi tárgyakkal együtt az újrarendezett tárlatban el is helyeztük. Az új tárgyakat szintén leltárba vettük és bekerülnek az ún. gyarapodási naplóba is. Próbababákon és fejmodelleken lehetővé vált az általunk oly nagyra becsült mogyoródi népviselet méltó és igen látványos bemutatása. Beszerzésre került egy négyemeletes üveges vitrin, melyben az 1900-as évek elejéről származó írásos emlékeket helyeztünk el. A faluház korára és állapotára való tekintettel, lehetőségeinkhez mérten felújítási munkálatokat is végeztünk. A konyhában lévő linóleumot téglaburkolatra cseréltük, illetve megtörtént a konyhai fal javítása és festése, valamint a régi tálas restaurálása.

További tervek
Legfontosabb célkitűzésünk a faluházhoz tartozó egyéb épületrészek, külső helyiségek felújítása és a bennük található értékes tárgyak kiállítása. Ezen kívül a jelenleg berendezett lakórész is átalakításra, felújításra szorul, illetve sok régi tárgy megőrzéséhez a restaurálás elengedhetetlen. Szeretnénk felsorolás szerűen bemutatni terveinket:
- külső helyiségek és egyéb épületrészek (ólak, félszer) faljavítása, festése, burkolása
- ereszcsatorna elhelyezése (ennek hiányában az épület fala folyamatosan ázik)
- a belső fűtésrendszer átalakítása (melyet a konvektorok parasztházba nem illő megjelenése indokol)
- a jelenlegi világítás átalakítása (néprajzi hitelességi szempontok alapján) illetve a villany bevezetése a külső helyiségekbe
- az udvar (kert) rendezése (Mogyoródra jellemző növények telepítése)
- külső fedett tér kialakítása, mely színpadi előadásoknak és kézműves foglalkozásoknak adna helyet
- tárgyak restaurálása: karos padok csiszolása és festése, fakeretes menyasszonyi koszorú üvegezése, tálalószekrény, ruhásszekrény és sublót javítása
- Távolabbi céljaink között szerepel, hogy tárlatunkban helyet kapjanak a mogyoródi dalokról, népzenéről, esetleg táncról szóló felvételek, hanganyagok, fényképek (digitalizált régi fotók), falunkra jellemző ételek receptjei.
- Az állandó tárlat mellett folyamatosan cserélődő időszakos kiállításokkal szeretnénk bemutatni Mogyoród gazdag néprajzi kultúráját: pl. az ostyasütést, a betlehemest és bölcsőskét, a Mária-lányokat, a zenekarokat, susztereket, stb.

Faluház értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 7 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
7 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Egész napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Nagyon kedves volt a fiatal ember, aki bemutatta a tájházat."
Család nagyobb gyerekkel (2 éve)
Keszthely
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Fiatal pár (3 éve)
Szentgotthárd
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Veres István - baráti társaság (4 éve)
Hejőpapi

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
400 Ft
Gyermek belépőjegy
200 Ft

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Előzetes foglalás: nem szükséges
 • Akadálymentesített
 • ATM a közelben: 4.4 km
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol, német
 • Állatbarát
  Helyszíni szolgáltatások
 • Mosdó
 • Biciklitároló
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 200 m
 • Távolság vasútállomástól: 3.4 km