Gaál Gaszton szobra - Balatonboglár

Bemutatkozás

A balatonboglári Várdomb zónán belül, a Templom utcában található a magyar politikus, Gaál Gaszton szobra, melyet születésének 150. évfordulóján állíttatott a város. A képviselőház elnöke ugyan Székesfehérváron született, de 1932-ben, 63 éves korában balatonboglári családi birtokán hajtotta örök álomra fejét, élete során pedig több szál is fűzte a településhez, illetve a környékhez. A mellszobrot Gera Katalin szobrászművész alkotta meg, a felavatására pedig 2018. november 30.-án került sor.


Gaál Gaszton

A politikus jelentős szerepet játszott Somogy megye, illetve a balatoni térség életében. 1904-ben megalakult a Balatoni Szövetség azzal a céllal, hogy modernizálják a térséget, a vezetőség tagjai között pedig Gaál Gaszton is helyet kapott.

A Boglári Fürdőegyesület elnöki pozícióját is ő töltötte be és a helyiekkel karöltve rengeteget tett a község fejlődéséért. A korábban Kopaszhegyként ismert Várdomb fásításától kezdve egészen a katolikus templom megépítéséig, mindenben szerepet vállalt azzal a céllal, hogy Balatonboglár felemelkedhessen.


Megközelítés

Gaál Gaszton szobra Balatonboglár legszebb környékén, a Gömbkilátótól nem messze található, a római katolikus templom és Gróf Teleki Pál szobrának szomszédságában. Az autósok a környéken díj megfizetése ellenében tudnak parkolni, a tömegközlekedők pedig mindössze 2-3 perc sétával eljuthatnak a mellszoborhoz a legközelebbi buszmegállótól.
 

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • ATM a közelben: 400 m

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Fizetős
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 900 m
  • Távolság buszmegállótól: 200 m