Írottkő kilátó - Bozsok
9.8
215 értékelés alapján

Bemutatkozás

Az Írottkő kilátó egy igazán különleges attrakció a Kőszegi-hegységben. Nyugat-Magyarország és Burgenland legmagasabb csúcsán áll magányosan, 883 méteres magasságban.


Panoráma

A 40 méter magas kilátó tetejéről csodaszép panoráma nyílik elénk a két országra. Ha szerencsénk van és tiszta időben érkezünk ide, akkor megcsodálhatjuk a Fertő-tavat, a Balatont vagy akár az osztrák Schneeberg-Rax csúcsait is. Az egykori Vasfüggöny nyomvonala még a ami napig is kivehető a környezetben. Ezt a nyírfaerdő jelzi, amely eltér a környezetétől. Nyugat felé itt ér véget az Országos Kéktúra útvonala is.


Története

A kilátó elődjét 1891-ben építették a Kőszegi Turista Egyesület tagjai. Ekkor még az Árpád-kilátó nevet viselte a fából készült építmény. Miután a korábbi kilátó a földdel egyenlővé vált, 1913-ban kezdték el a ma is látható torony megépítését. A Vasfüggöny korszakában csak az ausztriai oldalról volt látogatható, mivel egy vaskerítéssel kerítették el az épületet. A kilátó 1990-től látogatható szabadon a turisták számára. 2010-től már a felújított Írottkő kilátó várja a kirándulókat. 


Érdekességek

A kilátó érdekessége, hogy az országhatár a kilátó közepén halad át. Így az egyik fele Magyarországhoz, másik fele pedig Ausztriához tartozik. Ennek, az épület közepén egy határkő állít emléket. Bejárata a szomszédos országunkban helyezkedik el. 


Megközelítés

Gyalogosan több irányból is megközelíthetjük a kilátót. Ha Velem felől indulunk, akkor nyugat felé vegyük az irányt a Kossuth Lajos utcán. Itt a P turistajelzést kell követnünk a 4,9 km-es útvonalon. Ha Bozsokról szeretnénk eljutnia kilátóhoz, akkor Rákóczi utcai megállóból az Országos Kéktúra K jelzéseit kell figyelnünk.

Ez a túra 7,7 km hosszú. Ha egy picivel rövidíteni szeretnénk a Kéktúra távját, akkor a K jelzésen induljunk észak felé ,majd térjünk át a K+ és a piros alpannonia jelzésekre. A patakátkelést követően a P jelzésű ösvény keresztezi az utunkat, amin balra térünk a célpontig. Ha Ausztriából szeretnénk megközelíteni akkor a Passhöhe parkolóból csupán 2 km sétálás után érjük el a kilátót. 

Írottkő kilátó értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 215 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
215 értékelés alapján
  • 100% ajánlaná barátainak
  • Egész napos program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Kilátás csodás, eső és szél elől belehet állni."
Középkorú pár (ma)
10
"Közepesen nehez turautvonalon lehez feljutni az Irott kőhőz .a Kék tura utvonalán .Akár Velem .akar Kőszeg felöl .csaladdal is es kerékparral is .Gyönyörü a táj ."
- egyéni utazó (4 hete)
5
"Sajnos ide sem tudtunk felmenni, mert a városnéző kisvonat csak vasárnaponként megy arra ebben az időszakban, így erről lemaradtunk."
Középkorú pár (1 hónapja)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

  • Állatbarát
  • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület