Jakab-hegy - Kővágószőlős
9.7
74 értékelés alapján

Bemutatkozás

A 602 méteres Jakab-hegy a Nyugat-Mecsek legmagasabb hegye, Pécs mellett, Kővágószőlős határában helyezkedik el. A hegység természeti szépségekben és történelmi emlékekben rendkívül gazdag. Tökéletes kikapcsolódást nyújt a turisták számára a hegy tetején található kolostorromok vagy az István-kilátó. A Zsongor-kő sziklaképződménye is egy kihagyhatatlan látnivaló, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az elterülő medencére.

Kialakulása

A hegy az ókorban képződött, amelynek déli oldalát vörös, perm és triász homokkő alkotja, később gejzírkitörések által összeállt kőzetek rakódtak le. Ezekből, a víz és a szél munkájának köszönhetően alakultak ki a szirtek és a kőtornyok: a Babás-szerkövek és a Zsongor-kő, de a Jakab-hegyi Remete-barlang is itt található. A hegyet különleges növénytársulatok és változatos állatvilág gazdagítja, a hegy és környéke a Mecsek egyik legértékesebb természetvédelmi területe. 

Története

A Remete-Barlang feltehetőleg egy mesterséges eredetű kőodú volt a Zsongor-kőnél, ami később beomlott. Nevét a közhiedelem után kapta, amikor a pálos kolostor egyik szerzetese építette és lakott benne. A Babás-szerkövek a hegy déli, meredek oldalán sorakoznak fel, az évezredek során homokkőből formálódtak ki. Nevét a baba, mint bábukra emlékeztető formájuk után kapta. A legenda szerint régen egy két, egymással versengő család élt, akiket egyszer egy koldus látogatott meg. Mindkét család kidobta őt, ezért megátkozta őket, azt kívánta, hogy változzanak kővé. A mese szerint így is történt, kővé is váltak és azóta ott állnak a Jakab-hegy oldalán.

A hegyen ember alkotta emlékek is felfedezhetőek, ugyanis a hegy és annak környéke már a kőkorban is lakott volt. Itt magasodott a Kárpát-medence egyik legimpozánsabb kővára, a Jakab-hegyi őskori földvár. Illírek, kelták és longobárdok is éltek a vidéken, a honfoglalás után magyarok telepedtek a környékre, akik a 13. században egy pálos kolostort építettek a hegy tetején. Az idő múlásával ez kétszer is elpusztult, azóta üresen, összedőlve állt, amikor 2006-2007 környékén sort kerítettek állagmegóvására, ezzel együtt a környezetét is elrendezték.

Jakab-hegy értékelése 9.7 a lehetséges 10-ből, 74 hiteles vendégértékelés alapján.

9.7
Kiváló
74 értékelés alapján
  • 100% ajánlaná barátainak
  • Egész napos program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Sok érdekes látnivaló, szép kilátás, szép erdő."
Egyéni utazó (6 hónapja)
10
"Csodálatos környék remek medvehagyma termés. Barátságos, vendégszerető emberek!"
Középkorú pár (1 éve)
9
"Nem lehet a kilátóba felmenni."
"Gyönyörű kilátás"
Sztreha Attila - család nagyobb gyerekkel (1 éve)
Budapest

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • Állatbarát

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Ingyenes
  • Távolság a szolgáltatótól: 5.3 km
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 5.7 km