Jakab-hegy - Kővágószőlős
9.7
51 értékelés alapján
41 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Kővágószőlős és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A 602 méteres Jakab-hegy a Nyugat-Mecsek legmagasabb hegye, Pécs mellett, Kővágószőlős határában helyezkedik el. A hegység természeti szépségekben és történelmi emlékekben rendkívül gazdag. Tökéletes kikapcsolódást nyújt a turisták számára a hegy tetején található kolostorromok vagy az István-kilátó. A Zsongor-kő sziklaképződménye is egy kihagyhatatlan látnivaló, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az elterülő medencére.

Kialakulása

A hegy az ókorban képződött, amelynek déli oldalát vörös, perm és triász homokkő alkotja, később gejzírkitörések által összeállt kőzetek rakódtak le. Ezekből, a víz és a szél munkájának köszönhetően alakultak ki a szirtek és a kőtornyok: a Babás-szerkövek és a Zsongor-kő, de a Jakab-hegyi Remete-barlang is itt található. A hegyet különleges növénytársulatok és változatos állatvilág gazdagítja, a hegy és környéke a Mecsek egyik legértékesebb természetvédelmi területe. 

Története

A Remete-Barlang feltehetőleg egy mesterséges eredetű kőodú volt a Zsongor-kőnél, ami később beomlott. Nevét a közhiedelem után kapta, amikor a pálos kolostor egyik szerzetese építette és lakott benne. A Babás-szerkövek a hegy déli, meredek oldalán sorakoznak fel, az évezredek során homokkőből formálódtak ki. Nevét a baba, mint bábukra emlékeztető formájuk után kapta. A legenda szerint régen egy két, egymással versengő család élt, akiket egyszer egy koldus látogatott meg. Mindkét család kidobta őt, ezért megátkozta őket, azt kívánta, hogy változzanak kővé. A mese szerint így is történt, kővé is váltak és azóta ott állnak a Jakab-hegy oldalán.

A hegyen ember alkotta emlékek is felfedezhetőek, ugyanis a hegy és annak környéke már a kőkorban is lakott volt. Itt magasodott a Kárpát-medence egyik legimpozánsabb kővára, a Jakab-hegyi őskori földvár. Illírek, kelták és longobárdok is éltek a vidéken, a honfoglalás után magyarok telepedtek a környékre, akik a 13. században egy pálos kolostort építettek a hegy tetején. Az idő múlásával ez kétszer is elpusztult, azóta üresen, összedőlve állt, amikor 2006-2007 környékén sort kerítettek állagmegóvására, ezzel együtt a környezetét is elrendezték.

Jakab-hegy értékelése 9.7 a lehetséges 10-ből, 51 hiteles vendégértékelés alapján.

9.7
Kiváló
51 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Egész napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Csodás kilátás,jól kijelölt ösvények."
Farkas Sára - baráti társaság (3 hónapja)
Hódmezővásárhely
10
"Csendes, vidéki hangulat"
Család nagyobb gyerekkel (4 hónapja)
Dunaújváros
10
"Tiszta környezet Jól kitáblázott és kijelöltek a túraútvonalak!"
Fiatal pár (5 hónapja)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • Akadálymentesített
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 5.3 km
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 5.7 km