Kishartyáni Kőlyuk-oldal - Kishartyán
9
11 értékelés alapján

Bemutatkozás

Több mint 250 méteres magasságban várja felfedezőit a Kishartyáni Kőlyuk-oldal. A meredek kapaszkodó bőven megéri a fáradságot, a sziklafalról ugyanis szemet gyönyörködtető kilátás nyílik az alatta elterülő, 15 hektáros természetvédelmi területre. Egész évben ingyenesen látogatható, de esős időben érdemes inkább elnapolni a kirándulást.

Története

A Kőlyuk-oldal falai 30 millió éves, magas kvarctartalmú homokkőből tevődnek össze. Keletkezésének pontos körülményeit homály fedi, de feltételezhetően úgy jött létre, hogy az érintett részen egy sokkal lazább szerkezetű üledék tapadt meg, ami lassú kimosással természetes üreggé formálódott. A tatárjárás idején a mélyedést mesterségesen kiszélesítették, hogy óvóhelyet nyújtson a helyi lakosoknak. Még a török hódítások alatt is menedékként funkcionált, amiről egy élelmiszer tárolásra alkalmas helyiség ad tanúbizonyságot.

Tudnivalók

A barlang szájához kőbe vájt lépcsőkön lehet feljutni, nagyjából 30-40 méteres szintkülönbséggel kell számolni. Stabil korlátok segítik a feljutást, de a kisgyerekeknek így is meggyűlhet a baja a meredek emelkedővel. A sziklafal előtt egy fa bútorokból álló pihenőhelyet is kialakítottak, ahol ki lehet heverni az út fáradalmait.

Megközelítés

Kishartyánt mindössze 6 kilométer választja el Salgótarjántól, a 22-es számú út mentén. A településre évre a helyi kultúrház után kell letérni Nógrádmegyer felé, onnan pedig további 1 kilométer elérni a község határán álló temetőt. Itt egy kisebb parkoló várja az autóval érkezőket, a látványosság eléréséhez körülbelül 10 perces sétára van szükség.

Kishartyáni Kőlyuk-oldal értékelése 9 a lehetséges 10-ből, 11 hiteles vendégértékelés alapján.

9
Nagyon jó
11 értékelés alapján
 • 91% ajánlaná barátainak
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"A megközelítés nehézkes, sőt figyelmetlenség esetén elakadhatnak az autók a mély árkokban a bevezető út mentén. Amikor ott voltunk egy autóval éppen elakadtak."
"Nagyon izgalmas helyszín és kialakítás, szép kilátás. Izgalmas fotózási helyszín."
Baráti társaság (1 hónapja)
4
"Láttunk róla képet,kifejezetten oda utaztunk,de a fal nem megközelíthető mert az állattartó telep kerítése végig ott húzódik,van egy ismertető tábla de növényzettel benőtt,elhanyagolt.Többet érdemelne."
"Nagyon érdekes képződmény,lenyűgöző lenne ha törődnének vele."
Idősebb pár (7 hónapja)
Magyarország
8
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Való Edit - család nagyobb gyerekkel (9 hónapja)
Csongrád

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 9.6 km
 • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 100 m
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság buszmegállótól: 1.2 km