Lamberg-kastély - Mór

Szolgáltató ismertetése

A késő barokk Lamberg-kastélyt Fellner Jakab tervei alapján építtette gróf Lamberg Ferenc Antal. Az épület a család nyári rezidenciájául készült, ennek megfelelően bensőséges tereket, érdekes építészeti megoldásokat alakítottak ki. Az építkezés 1762-66 között zajlott, melyet 1763-ban földrengés szakított meg, s ezáltal módosították a terveket. 1810-ben ismét földrengés áldozata lett a kastély, egy részét újjá kellett építeni. A helyreállítás során a főépületet és a melléképületeket egy-egy íves folyosóval kötötték össze, megépült az utcai kerítés, így alakult ki a zárt udvar. Az átalakítások ellenére az épület a hajdani stílusjegyeket mutatja. A régi kocsifelhajtó őrzi annak nyomát, hogy eredetileg a főbejárat a park felől volt. 
Az emeleten - a jelenlegi olvasóterem - volt a díszterem vagy fogadóterem. A mai felnőtt könyvtár helyiségeit a nők, a gyermekkönyvtár termeit pedig a család férfitagjai használták. A falképek pompájára a jelenleg is látható néhány töredékből, a falkutatásokból és a restaurálás eredményiből következtethetünk. Ma az egykori női szalon falán tekinthetjük meg a falfestés nyomait, valamint a barokk enteriőrt bemutató kiállító-helyiségben, ahol a restaurátorok visszaállították az eredeti falképeket. A többi ábrázolást egyelőre jótékony fehér mész fedi a végleges feltárásig.
Az épület mindkét szintjén többnyire megmaradtak a hajdani, szépen kidolgozott ajtó- és ablakkeretek. A földszinti ablakok míves vasrácsai is eredetiek. A Lamberg családtól az 1930-as években a Szécsen család örökölte a birtokot, akik 1945-ig lakták az épületet. 1945-ben a szovjet csapatok elfoglalták Mórt, és többek között Szécsen Miklós grófot, valamint feleségét, Esterházy Alice grófnőt is kivégezték. Két kiskorú gyermekük Alice és Miklós életben maradt. 1978-ban költözött az emeletre a Radó Antal Könyvtár, a földszintre pedig a Művelődési Központ irodái. 
 

Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Nyitvatartás

március 1. - október 31.
 • Kedd-Vasárnap: 10:00 - 17:00
november 1. - február 28.
 • Kedd-Péntek: 10:00 - 16:00
 • Szombat-Vasárnap: 10:00 - 15:00
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
 • 800 Ft
Diák, nyugdíjas belépőjegy
 • 400 Ft
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Kedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
Minden belépőjegy árából
 • - 50%
Leírást mutasd Mutass kevesebbet
9.5
Kiváló
(15 értékelés alapján)
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint.
 • Az itt járt vendégek véleménye szerint, az év ezen szakaszában a legérdemesebb idelátogatni: Egész évben
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a szallas.hu-n foglalók
 • Több száz hiteles programértékelés!
Értékelés 10
"Kellemes, szinte családias hangulatú, igazán érdekes és szórakoztató tárlatvezetés. Móri kiránduláskor kihagyhatatlan program! :)"
Baráti társaság (6 hónapja)
Magyarország
Értékelés 10
"Idegenvezetés nagyon jó volt."
Mohosné Budai Gyöngyi - család nagyobb gyerekkel (3 hónapja)
Szeged
Értékelés 10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Család nagyobb gyerekkel (1 hónapja)