Megyer-hegyi Tengerszem - Sárospatak
9.6
210 értékelés alapján
32 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Sárospatak és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Zempléni-hegységet járva érdemes Sárospatak felé venni az útját annak, aki egy igazán egyedülálló természeti élményre vágyik. A város fölött északra magasodik ugyanis a több mint 300 méteres Megyer-hegy, mely hazánk egyik eldugott természeti csodáját, a Megyer-hegyi Tengerszemet rejti magában. A népszerű turista célpont ékes példája annak, hogy az emberi kéz alkotta formák is élhetnek tökéletes harmóniában a folyton változó természettel.

A Megyer-hegyi tengerszem története

A Megyer-hegyi Tengerszem eredetileg egy malomkőbánya volt, mivel a területre jellemző lyukacsos szerkezetű, igen kemény riolittufa ideális alapot biztosított a gabonaőrlők és az érczúzók malomköveinek gyártására. A 19. századi termeléscsökkenést megelőzően a bányaudvar termékeit a határon túl is nagyra becsülték, évi termelése pedig elérte a 300-450 követ. Bezárását végül az 1907-es év hozta el, azóta csak a hajdani bányászok által vájt lakófülkék és a félig kifaragott malomkövek tanúskodnak egykori mivoltáról. A bányagödör a 6-7 méter mélyen felgyülemlett esővíznek köszönhetően nyerte el mai alakját.

Tanösvény

A Tengerszem felé vezető tanösvény információs táblái hasznos tudással vértezik fel az arra járókat, a békés tölgyesek ölén pedig lehetőség nyílik a testi-lelki feltöltődésre. Érdemes túracipőben nekiindulni a barangolásnak a bejárandó ösvény meredeksége miatt. Az impozáns sziklafalak és a vízzel telt katlan azonban olyan káprázatos látványt nyújtanak, amiért többszörösen is megéri nekivágni a kalandnak.

Via Ferrata pálya

Az akár 70 méter magasra is nyújtózó bányafalakon a 2019-ben megkezdett területfejlesztési projektnek köszönhetően már Via Ferrata pálya is várja a vállalkozó szelleműeket.

Kilátótorony

Egész évben látogatható a Megyer-hegyen kiépített új kilátótorony is, ahonnan kitekintve a zempléni táj festői panorámája tárul a szemlélődők elé. A bányaudvarban létesített Őrlőműhelyben a molnármesterség rejtelmeibe lehet bepillantást nyerni.

Botkő Pihenőpark

A földtörténet iránt érdeklődőknek érdemes felkeresni a Botkő Pihenőpark szomszédságában található gejzírkúpot is. A megfáradt vándorokat útközben a 2020-ban felújított régi iskolaépület várja, aki pedig megéhezik, az a Ciróka Pihenőparkban tud inni- és ennivalót vásárolni.

Megyer-hegyi Tengerszem értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 210 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
210 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni leginkább
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"A via ferrata-ra semmi szükség nem volna, sokat ront az élményen, hogy a magukat próbára tevő látogatók veszélyes helyeken is fényképhez pózolnak, senkit és semmit nem tisztelve kiáltoznak egymásnak saját ügyességüket ajnározva. Emellett bizonyára a hely élővilágát, és a többi látogatót is zavarják."
"Egy valóban látványos úticél, és még annak tudatában is emlékezetes célpont, hogy nem csupán a természet alakította olyanná, amilyennek ma látjuk."
Pataki Gábor - fiatal pár (1 hete)
Budapest
10
"Nagyon tetszett a mászási lehetőség, a tökéletes túravezetéssel."
Család nagyobb gyerekkel (2 hete)
10
"Gyönyörű a bányató.A kilátó innen már könnyen megközelíthető.Érdemes a kilátóba felmenni,a kilátás mindent megér."
Gál Ágnes - egyéni utazó (1 hónapja)
Gunaroš

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 4.8 km
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség: Büfé
 • Biciklitároló
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 800 m
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 3.4 km
 • Távolság vasútállomástól: 4.6 km