Óbányai-völgy - Óbánya
9.9
186 értékelés alapján
36 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Óbánya és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik legszebb kirándulóhelye, az Óbányai-völgy egész évben varázslatos kalandokkal várja a turistákat. A hűs szurdokban tett séta minden évszakban vadregényes környezettel és rengeteg látnivalóval teszi emlékezetessé a kiruccanást.

Elhelyezkedés

A szurdok Óbánya és Kisújbánya között, Mecseknádasd mellett, az Öreg-patak medrében kanyarog. A faluközpontban fehérre meszelt, sváb házikók köszöntik az érkezőket. Lélegzetelállító természeti környezete és építészeti megoldásai miatt igazi svájci hangulat uralja a települést. Mivel több turistaútvonal is keresztezi, viszonylag gyorsan elérhetőek a környék nevezetességei. Parkoló a falu határánál lett kialakítva.

Látnivalók

A túra során a természetkedvelők megismerkedhetnek a hajdani vízimalmok maradványaival, egy pisztrángos tóval és kristálytiszta forrásoknál enyhíthetik szomjukat. Egyik leglátogatottabb pontja a Csepegő-szikla nevet viselő forrásmészkő lerakódás. Enyhe időben élénkzöld moha fedi, télen pedig cseppkőszerű formák figyelhetők meg rajta. A völgy vad szépségét a Ferde-vízesés megtekintésével lehet fokozni. A Tündérlépcsőnek is becézett mesés természeti forma a kréta kori tektonikus lemezmozgásoknak köszönhetően jött létre.

Érdemes betérni Kisújbánya bájos falvába is, ahol a Faluház pompás épülete mellett a Szent Márton-kápolnát is lencsevégre kaphatják az érdeklődők. A Cigány-hegyi kilátó méltó megkoronázása az élménynek, hiszen az 524 méter magasan fekvő toronyból 360°-os panoráma nyílik a Mecsekre. Szép időben el lehet látni a Zengőre, a Misina Tv-tornyára és akár még a Villányi-hegység vonulataira is.

Hasznos tudnivalók

A bükktársulásokkal tűzdelt völgy felfedezése nagyjából 3 órát vesz igénybe. Kellemes családi program, hiszen a 8-10 éves gyerekek is játszi könnyedséggel haladnak végig rajta. A patakos szurdokban többször is sziklákon ugrálva lehet tovább jutni, ezért csapadékos időben csak fokozott figyelemmel ajánlott közlekedni. A hegyvidéki levegő és a természet közelsége lélekgyógyító hatással bír. Mindegy, hogy a nyár üde színeivel vagy a fák őszi ruhájával találkozik a szem, a látvány örök élmény marad.

Óbányai-völgy értékelése 9.9 a lehetséges 10-ből, 186 hiteles vendégértékelés alapján.

9.9
Kiváló
186 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Akár több napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Csodás környezet"
Középkorú pár (1 hete)
Szerbia
10
"Egyszerűen csodás!"
Középkorú pár (1 hónapja)
9
"Gyakorlatilag semmi nem volt kitáblázva, mindent keresgélni kellett."
Egyéni utazó (2 hónapja)
Veszprém

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 1 km
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 700 m