Ódor-várrom - Cserépfalu

Bemutatkozás

Az Ódorvár a Hór-patak völgyében, Cserépfalutól körülbelül 5 kilométerre fekszik. Neve az „odorjas” szóból ered, mely barlangos területet jelent, ami egyáltalán nem is áll messze a valóságtól, hiszen a vár körül számos barlang található.
A vár építésének idejét és körülményeit nem ismerjük, azonban több elmélet is kering ezzel kapcsolatban.
A várfalak alatti sáncmaradványok alapján sokan úgy gondolják, hogy már a kő-, illetve vaskorban is laktak a területen, majd a tatárjárás után építették a várat eredetileg vadászkastélyként, a Cserép-vár pusztulása után pedig átvette annak a szerepét.
Másoknak az a véleménye, hogy csak a XXV. században épült és a feladata a Hór-völgy védelme volt. Jan Griska vezetésével elfoglalták a husziták, majd innen jártak portyázni a környékre. 1472-ben a Fekete Sereg kiűzte őket a várból, majd le is rombolta azt, ezt követően pedig már nem is építették fel.
A kis alapterületű, 30x50 méteres építmény egy L betűt formált, várárokkal és bástyával pedig minden bizonnyal nem rendelkezett, továbbá a maximum 120 cm széles alapzatú falak alja kőből, a többi része pedig palánkból készülhetett.
 

Megközelítése

Cserépfalu Egertől 22 kilométerre található, az Ódor-várrom pedig a település központjától a Kossuth úton északi irányába haladva érhető el. A Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpontnál érdemes parkolni, illetve ha tömegközlekedéssel érkeznénk, akkor a buszmegálló is itt található.

Helyszín jellemzői

Általános

  • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség
  • Biciklitároló

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 6.5 km