Öreg-tó - Tata
9.8
1160 értékelés alapján

Bemutatkozás

Magyarország legrégebbi mesterséges halastava stílszerűen Tatán, a vizek városában várja a pihenni, túrázni vagy épp fesztiválozni vágyókat. 7,5 kilométernyi sétaút keretezi: egyik oldalról a természet kincseiben, míg a másikról a település kulturális örökségében lehet gyönyörködni.

Nyáron sétahajók, vitorlások és evezős hajók egész garmadája tölti meg a vízfelületet. Fürdeni hivatalosan nem lehet, így ha már nagyon kibírhatatlan a kánikula, akkor inkább a Fényes Fürdőt érdemes felkeresni.
 

Vendégeink véleménye az Öreg-tóról...

– "Csendes nyugodt hely."
– "Jól karbantartott területen, sok érdekes látnivalóval."
– "Találtunk egy kellemes , családias helyet, ahol minőségi kiszolgálás és finom ételek voltak."
 

Érdekességek

– kezdetben mocsárvidék volt, majd tóvá duzzasztották
– természetvédelmi területté nyilvánították
– legikonikusabb részlete a Tatai vár, ahol a legendák szerint Mátyás király is rendszeresen üdült 


Története

Ahogy azt az elnevezés is érezteti, a tatai Öreg-tó nagy múltra tekint vissza. A pleisztocén korban még csak egy forrásokkal táplált mocsárvidék pihent a helyén, majd nem sokkal a honfoglalás előtt az Által-érre emelt völgyzárógát segítségével tóvá duzzasztották. Mai formáját jó pár évszázaddal később, az 1740-es évek alatt nyerte el, Mikoviny Sámuel tervei alapján. 1965-ig szolgált halastóként, 1977-ben pedig megyei jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították. 


Látnivalók

A közel 250 hektáros Öreg-tó szépsége már önmagában is érdemes a felfedezésre, de ha ez nem lenne elég, a partján tett séta olyan, mintha a város történetének képeskönyvét lapozgatná az ember. A legikonikusabb részletet a reneszánsz stílusban épült Tatai vár jelenti, ahol a szóbeszéd szerint Mátyás király is előszeretettel üdült. Nem merült a feledés homályába az sem, hogy az Esterházyiak csaknem 200 évig birtokolták a területet: a túra során a család barokk kastélyát is megcsodálhatják az érkezők.

Az akadálymentesített, murvás sétaút mentén a Vízi vágóhíddal, egy Keresztelő Szent János szoborral és Borbás Tibor Öreg halász című térplasztikájával is meg lehet ismerni. Szép időben megéri kicsit kibővíteni a túrát a Fellner Jakab-kilátóval is, hiszen 40 méter magasból egészen más arcát mutatja a város.


Programok

Tata több országos jelentőségű, neves eseménynek ad otthont az év során. Európában is ritkaság számba megy a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol az érdeklődőket madármegfigyelő versenyek, helytörténeti séták, állatbemutatók, gyerekprogramok, fotókiállítás és adventi vásár is várja. Az Öreg-tavat tömegesen látogatják az olyan vándormadarak, mint például a nagy lilik, a vetési lúd és a fokozottan védett vörösnyakú lúd. A rendezvénysorozat minden programja ingyenes. 

Június utolsó hétvégéjén a tó partján a Víz, Zene, Virágfesztiválé a főszerep. Neves hazai és külföldi fellépők, tűzijáték és megannyi színes program csábítja a turistákat. Augusztus végén pedig a zene, a tánc, az irodalom és a művészetek kerülnek középpontba a Barokk Fesztivál keretében.


Megközelítés

Tata Budapesttől mindössze 70 kilométerre található, és az M1-es autópályát követve lehet a legegyszerűbben odatalálni. Mivel az út közvetlenül az Öreg-tó mellett halad el, nem lesz nehéz kiszúrni a megfelelő kanyart.

Öreg-tó értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 1160 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
1160 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • Akár több napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Annak ellenére, hogy tábla jelezte, hogy elektromos rollerrel és kerékpárral nem lehet közlekedni hétvégén szmbat vasárnap napközben, nagyon sok kerékpáros volt és az elektromos rolleresek is tucatjával zavarták a sétálókat.... Rendőrt egyet sem láttunk."
"Rendezett, tiszta a tó környéke, Sok paddal, étteremmel és kávézóval."
Középkorú pár (4 napja)
Magyarország
10
"Szép, tiszta, látványos."
Középkorú pár (2 hete)
10
"Minden szép"
- középkorú pár (3 hete)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 2.4 km
 • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: környéken

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 2.6 km
 • Távolság buszmegállótól: 1.2 km