Országzászló és trianoni emlékmű - Zebegény
9.6
119 értékelés alapján
29 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Zebegény és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A zebegényi országzászló és hősi emlékmű az 1930-as években épült Maróti Géza tervei alapján a Kálváriahegyen, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Dunakanyarra. Az eredeti, félig kész együttest később az 1956-os forradalom emlékműveivé egészítették ki. Zebegény híres turistanevezetessége, ahol hazánkaat az első világháború után szétszaggató trianoni döntés évfordulóin, június 4-re évente rendeznek megemlékezéseket.

Magyarország csaknem ezeréves töretlen történelmi hagyományát jelképező országzászlók állítása az 1930-as években volt. 1941 végéig 702 ország zászlaja került felavatásra. A 18. századi német lakta Zebegényben a Dalkör indított egy gyűjtést az országzászló állítására, majd egyúttal az első világháború zebegényi katona áldozatainak emlékeként emlékművet kívántak állítani. Huber Miklós budapesti műépítész terveit nem kedvelték a helyiek, és az Egyesült Államokból hazaérkező, Zebegényben letelepedett építészt, Maróti Gézát bízták meg a tervek elkészítésével.

A kis fennsík északi oldalán, meredek hegyfal felett áll az Országzászló Emlékművek egy hét lépcsőfokkal megemelt területen. A zászlórudat négy darab kőoszlop fogra körül. Ezek az eredeti tervek alapján 80 centiméterrel magasabbak lettek volna és nagy kettős kereszteket állítottak volna a tetejükre, amit esténként fényekben tündökölt volna, ám egy műszaki ellenőr az építkezésnek ezt a részét megtagadta. A zászlóhoz, a már alapból ott álló kápolnához illeszkedően két félig zárt sírkert tartozik, amelyeket pegolák, öntöttvasas kerítések határolnak. A központi sírkert központjában oszlopon álló, kétszeres életnagyságú Krisztus fej került bronzból. A kápolnától délre található az együttesnek az 1956-os forradalomra emlékező része.

Országzászló és trianoni emlékmű értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 119 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
119 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Monumentális kompozíció, szép, tiszta környezetben. A kilátás a Dunára fenomenális!"
Baráti társaság (3 hete)
Lajosmizse
10
"Az emlékhely nem tükrözi jelentőségének nagyságát, nem igazán van karbantartva."
"A feljáróról a kilátás a Dunakanyarra pazar, sehol máshol nem ilyen gyönyörű. Az emlékhely hatása nem a vártnak megfelelő, többet vártam."
Középkorú pár (3 hónapja)
Pásztó
10
"Gyönyörű a kilátás a Dunára"
Bogdánné Kollár Klara Beáta - család nagyobb gyerekkel (6 hónapja)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 400 m
 • Akadálymentesített
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 900 m
 • Távolság vasútállomástól: 600 m