Petrányi Pince és Borterasz - Csopak
Bemutatkozás
A Petrányi Pincészet 2001-ben kezdte el a gazdálkodást Csopak egyik legszebb dűlőjében, a Szitahegyen. A présház és a pince Heimann Ferenc tervei alapján épült.
2015 óta Borterasz is működik, ahol a helyi termelők szezonális alapanyagainak felhasználásával, havonta megújuló étlappal és gyönyörű balatoni panorámával várják vendégeiket egész évben, a borkóstoló programjaik során pedig a vendégek közelebbről is megismerkedhetnek a pincészet borkészítési filozófiájával.
A Petrányi családot a kezdetekben csak a vitorlázás kötötte Csopakhoz, ám az ezredforduló környékén vásárolt 1,5 hektáros terület mára már 6 hektárrá nőtte ki magát és kiegészült egy birtokközponttal is. A hagyományos fehér szőlőfajták (olaszrizling, furmint) mellett traminivel és sárgamuskotállyal is foglalkoznak, merlot-ból és kékfrankosból pedig rosé-t készítenek.
Nagy hangsúlyt fektetnek a vörösborokra is, a syrah kékszőlő fajtát elsőként a Petrányi Pincészet telepítette a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken 2009-ben. Bakó Ambrus, aki 2018 óta a pincészet borásza, a korszerű és hagyományos technológiát ötvözve használja ki a sajátos termőhelyben rejlő lehetőségeket.
A Petrányi Pincészet gasztronómiai kínálatában nem csak a borok szerepelnek, hanem kitűnő, házias fogásokkal is várják a vendégeket. Az étlapon szerepelnek a legnagyobb hazai klasszikusok, mint például a Hortobágyi húsos palacsinta, a kakasleves vagy éppen a bárány paprikás, melyek - a valászték további elemeivel együtt - mind nagy odafigyeléssel és minőségi alapanyagok felhasználásával készülnek. A gyerekek számára külön menü elérhető, a desszertek pedig egytől egyig az édesszájúak kedvencei lesznek.
A Petrányi Pince és Borterasz a Csopak fölé magasodó hegyen helyezkedik el. Borteraszukról csodálatos kilátás nyílik a környező településekre, de legfőképpen a Balatonra. Elhelyezkedése miatt ajánlott autóval vagy kerékpárral megközelíteni, az autóval érkező vendégek részére ingyenes parkolási lehetőség elérhető a környéken.
2015 óta Borterasz is működik, ahol a helyi termelők szezonális alapanyagainak felhasználásával, havonta megújuló étlappal és gyönyörű balatoni panorámával várják vendégeiket egész évben, a borkóstoló programjaik során pedig a vendégek közelebbről is megismerkedhetnek a pincészet borkészítési filozófiájával.
Borászat
A Petrányi családot a kezdetekben csak a vitorlázás kötötte Csopakhoz, ám az ezredforduló környékén vásárolt 1,5 hektáros terület mára már 6 hektárrá nőtte ki magát és kiegészült egy birtokközponttal is. A hagyományos fehér szőlőfajták (olaszrizling, furmint) mellett traminivel és sárgamuskotállyal is foglalkoznak, merlot-ból és kékfrankosból pedig rosé-t készítenek. Nagy hangsúlyt fektetnek a vörösborokra is, a syrah kékszőlő fajtát elsőként a Petrányi Pincészet telepítette a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken 2009-ben. Bakó Ambrus, aki 2018 óta a pincészet borásza, a korszerű és hagyományos technológiát ötvözve használja ki a sajátos termőhelyben rejlő lehetőségeket.