Ráday Múzeum - Kecskemét
9
8 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Ráday Múzeum Kecskemét Főterének közelében, az egykori Ókollégium épületében található. A történelmi elnevezés arra utal, hogy a Kecskeméten 1564-től induló református oktatásnak a 20. század elejétől ez a régebbi (azaz ó) helyszíne, a később emelt iskolaépületet Újkollégiumnak hívják a kecskemétiek. Az Ókollégium építésének idején, a 19. század elején a kollégium kifejezés – mai fogalmaink szerint – alap- közép- és felsőfokú képzést, valamint a diákoknak bentlakást és étkezést is biztosító református tanintézetet jelentett. Hosszú ideig e kecskeméti kollégium volt az egyházkerület, a Dunamellék legjelentősebb iskolája. Tanultak itt kisebb nebulók és teológusok, tanítói pályára készülők és a jurátusok - közöttük például az író Jókai Mór és a festőművész Muraközy János - egyaránt. Az Ókollégium építéséhez az egyház 1828-ban a már fiatalként is jónevű építésztől, Hild Józseftől kért segítséget. Az épület homlokzatát Hild tervezte meg, a részletek kidolgozása, a belső térkialakítás, az építés kezdeti irányítása azonban már a Kálvin téri református templomot is tervezőként jegyző Hofrichter József munkája.

A Ráday Múzeum, a Dunamelléki Református Egyházkerület gyűjteményeként 2004-ben került használóként a Kecskeméti Református Egyházközség tulajdonában álló épületbe. Azt megelőzően 1983 és 2004 között az Újkollégiumban működött. A múzeum törzsanyagát a Rádayakhoz közvetlenül kötődő néhány tárgy és képzőművészeti alkotás, valamint a Ráday Gyűjteménybe különböző okból bekerült klenodiumok, harangok képezik. Az egyházközségeknél őrzött anyag feltárásában, begyűjtésében, átvételében vagy letétként történő elhelyezésében kimagasló szerepe volt Szabó Júlia alapító igazgatónak. Ő rendezte a Ráday Múzeum első állandó kiállítását is, mely 1983. május 20-án nyílt meg.
 
A Ráday Múzeum állandó kiállítása „A Dunamellék református egyházművészete” a református egyház életét, művészeti megnyilvánulásait, annak fő tendenciáit mutatja be, ezen belül pedig azokat a klenódiumokat, festett asztalos munkákat, egyháztörténeti emlékeket tárjuk a közönség elé, melyek a Dunamellék gyülekezeteit leginkább jellemzik. 2017-ben, a reformáció 500. évfordulója alkalmából nyílt meg Re-Formáció Re-Konstrukció című kiállítás, melynek főszereplője a 18. században, Göböl Gáspár református lelkész, esperes tiszteletére készíttetett baldachinos keresztelőkészlet másolata. Kecskemét Megyei Jogú Város kulturális vezetése és a Muraközy-család 2017-ben bízta Muraközy János 19. században élt festőművész hagyatékát a Ráday Múzeum gondjaira. A tárlat a jeles kecskeméti polgár képzőművészeti tevékenységére fókuszál. Néhány bútor és használati tárgy egészíti ki a tárlatot, ahol a látogatók megismerkedhetnek Muraközy festményeivel és grafikáival, melyek a 19. századi romantikus magyar festészet méltó képviselői.

Itt található a Dél-Alföld egyik legjelentősebb ásványgyűjteménye, a 2016-ban elhunyt Fuxreiter András csaknem negyven évi munkájának köszönhetően. A gyűjtemény lelőhelyük, keletkezésük módja, illetve tudományos rendszer szerint csoportosítja a bemutatott ásványokat. Fluoreszkáló és ipari szempontból fontos ásványok, valamint az ásványgyűjtés és a bányászat eszközei is megtekinthetők a kiállításban. Emellett ősmaradványokat, például megkövesedett fatörzseket, gyapjas orrszarvú-, és mamut csontokat is tartalmaz a kollekció. A Ráday Múzeum Kecskemét Főterének közelében, az egykori Ókollégium épületében található. A történelmi elnevezés arra utal, hogy a Kecskeméten 1564-től induló református oktatásnak a 20. század elejétől ez a régebbi (azaz ó) helyszíne, a később emelt iskolaépületet Újkollégiumnak hívják a kecskemétiek. Az Ókollégium építésének idején, a 19. század elején a kollégium kifejezés – mai fogalmaink szerint – alap- közép- és felsőfokú képzést, valamint a diákoknak bentlakást és étkezést is biztosító református tanintézetet jelentett. Hosszú ideig e kecskeméti kollégium volt az egyházkerület, a Dunamellék legjelentősebb iskolája. Tanultak itt kisebb nebulók és teológusok, tanítói pályára készülők és a jurátusok - közöttük például az író Jókai Mór és a festőművész Muraközy János - egyaránt. Az Ókollégium építéséhez az egyház 1828-ban a már fiatalként is jónevű építésztől, Hild Józseftől kért segítséget. Az épület homlokzatát Hild tervezte meg, a részletek kidolgozása, a belső térkialakítás, az építés kezdeti irányítása azonban már a Kálvin téri református templomot is tervezőként jegyző Hofrichter József munkája.

A Ráday Múzeum, a Dunamelléki Református Egyházkerület gyűjteményeként 2004-ben került használóként a Kecskeméti Református Egyházközség tulajdonában álló épületbe. Azt megelőzően 1983 és 2004 között az Újkollégiumban működött. A múzeum törzsanyagát a Rádayakhoz közvetlenül kötődő néhány tárgy és képzőművészeti alkotás, valamint a Ráday Gyűjteménybe különböző okból bekerült klenodiumok, harangok képezik. Az egyházközségeknél őrzött anyag feltárásában, begyűjtésében, átvételében vagy letétként történő elhelyezésében kimagasló szerepe volt Szabó Júlia alapító igazgatónak. Ő rendezte a Ráday Múzeum első állandó kiállítását is, mely 1983. május 20-án nyílt meg.
 
A Ráday Múzeum állandó kiállítása „A Dunamellék református egyházművészete” a református egyház életét, művészeti megnyilvánulásait, annak fő tendenciáit mutatja be, ezen belül pedig azokat a klenódiumokat, festett asztalos munkákat, egyháztörténeti emlékeket tárjuk a közönség elé, melyek a Dunamellék gyülekezeteit leginkább jellemzik.
2017-ben, a reformáció 500. évfordulója alkalmából nyílt meg Re-Formáció Re-Konstrukció című kiállítás, melynek főszereplője a 18. században, Göböl Gáspár református lelkész, esperes tiszteletére készíttetett baldachinos keresztelőkészlet másolata.
Kecskemét Megyei Jogú Város kulturális vezetése és a Muraközy-család 2017-ben bízta Muraközy János 19. században élt festőművész hagyatékát a Ráday Múzeum gondjaira. A tárlat a jeles kecskeméti polgár képzőművészeti tevékenységére fókuszál. Néhány bútor és használati tárgy egészíti ki a tárlatot, ahol a látogatók megismerkedhetnek Muraközy festményeivel és grafikáival, melyek a 19. századi romantikus magyar festészet méltó képviselői.
Itt található a Dél-Alföld egyik legjelentősebb ásványgyűjteménye, a 2016-ban elhunyt Fuxreiter András csaknem negyven évi munkájának köszönhetően. A gyűjtemény lelőhelyük, keletkezésük módja, illetve tudományos rendszer szerint csoportosítja a bemutatott ásványokat. Fluoreszkáló és ipari szempontból fontos ásványok, valamint az ásványgyűjtés és a bányászat eszközei is megtekinthetők a kiállításban. Emellett ősmaradványokat, például megkövesedett fatörzseket, gyapjas orrszarvú-, és mamut csontokat is tartalmaz a kollekció.

Ráday Múzeum értékelése 9 a lehetséges 10-ből, 8 hiteles vendégértékelés alapján.

9
Nagyon jó
8 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Egyéni utazó (9 hónapja)
Magyarország
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Fiatal pár (1 éve)
Magyarország
9
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (1 éve)
Budapest

Nyitvatartás

ápr. 1. - szept. 30.
10:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
800 Ft
Diák, csoportos belépőjegy
500 Ft
Tárlatvezetés előzetes egyeztetéssel, magyar nyelven
3 000 Ft
Fotójegy
800 Ft

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 300 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol, német
 • Állatbarát
 • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

 • Mosdó
 • Tárlatvezetés/audio guide
 • Étkezési lehetőség

Gyerekbarát szolgáltatások

 • Múzeumpedagógiai foglalkozások

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 500 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 1.1 km
 • Távolság buszmegállótól: 200 m