Sajóörösi kastély - Sajóörös

Bemutatkozás

A sajóörösi Mándy kastély 1892-ben épült Melczer Géza jóvoltából. Az épület halála után lányához, Georginához került, aki férjhez ment Mándy Zoltánhoz, innen kapta elnevezését a kastély. Napjainkban a néhány éve felújított kert látogatható.


Története

Az 1950-es évek elején az államhoz került, a közösségi tanács épülete lett és a tanácstitkár szolgálati lakásává vált. A 70-es években már nevelőotthonként funkcionált, 50 gyermeket helyeztek el benne. Működését tekintve utoljára anyaotthon volt, ebben az időszakban kívülről is megközelíthető, kisebb lakásokat alakítottak ki benne.

Az utolsó lakók 2011-ben hagyták el a kastélyt, amikor Borsod-Abaúj-Zemplén megye tulajdonába került. Ezt követően próbálták a kastélyt értékesíteni, végül az önkormányzat kapta meg a vagyonkezelési jogokat.

A kastély kertjét 2017-ben felújították, 35 fát ültettek az elöregedettek pótlására, emellett évelőágyások kerültek kialakításra, újjá született a zúzott köves rész, elhelyeztek padokat, asztalokat és szemeteseket. A munka önkéntesek közreműködésével zajlott, összesen 430-an vettek részt benne.


Megközelítés

A sajóörösi kastély a település központjában helyezkedik el, Tiszaújváros mellett. Az épület a 35-ös útról autóval 3 perc alatt elérhető. A parkolási lehetőség ingyenes.

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • ATM a közelben: 3.3 km

Parkolás

  • Saját parkoló: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 4.1 km
  • Távolság buszmegállótól: 200 m