Szabadság híd - Budapest
9.8
34 értékelés alapján
100 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Budapest és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Szabadság híd Budapest egyik emblematikus átkelőhelye, ahol naponta majdnem 20 ezer autó halad át. A 333 méter hosszú, acélszerkezetű építmény a pesti Fővám teret köti össze a budai Szent Gellért térrel. Sokan a világ legszebb konzolos hídjai közé sorolják, a "szabihidazás" pedig közösségi fogalommá vált a főváros lakói között.


Története

A Duna felett átívelő fővárosi hidak közül ez volt az első, melyet önerőből, külföldi segítség nélkül építettek. A Szabadság híd eredetileg Ferenc József nevét viselte, mivel az uralkodó személyesen ütötte be az utolsó ezüstszegecset az építménybe, 1896-ban. A minisztérium nemzetközi pályázatára több mint 20 tervrajz érkezett be, melyek közül végül Feketeházy János elképzelésére esett a választás. Már átadásakor is rendelkezett villamosvágányokkal, ám a forgalom csak 1898-ben indulhatott meg.

A II. világháborúban jelentős károkat szenvedett, amikor a kivonuló német csapatok több dunai híddal együtt felrobbantották. Mivel az egész szerkezet sérült, a helyreállítási munkálatok egészen 1946-ig húzódtak. A rekonstrukcióhoz Sávoly Pál terveit használták, a középső szakaszt pedig az eredeti paraméterek szerint alkották újra. Végül augusztus 20-án vehették birtokba a helyiek, jellegzetes zöld színét azonban csak 1986-ban nyerte vissza. 


Szabihidazás

2016 nyarán a villamossínek felújítása miatt elzárták a forgalmat és a hidat gyalogosok, jógázók és kerékpárosok vették birtokba. Azóta kultikus helyszínné vált és évente legalább 3-4 alkalommal egy hétvége erejéig közterületté nyilvánítják. 

Szabadság híd értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 34 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
34 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Gyönyörű!"
Szabó Sándor - idősebb pár (1 éve)
10
"Gyönyörű a híd, érdemes átsétálni rajta és nézelődni, fotózgatni."
Egyéni utazó (2 éve)
Hajdúböszörmény
10
"Csak pozitiv"
Keczán Ferenc Attila - fiatal pár (3 éve)
Nyíradony

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 800 m
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 2.9 km
 • Távolság vasútállomástól: 5 km