Szanda vár romja - Szanda
9.9
47 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Szandán található Várhegy talán az egyik legszebb vulkáni csúcsnak mondható a Cserhát szívében. Itt építették fel ismeretlen körülmények között az 529 méter magason álló Szandavárat, melynek ma már csak a maradványai láthatók.


A Szanda vár története

A várról írt első feljegyzések a 14. századból származnak, amikor 1546-ban a törökök elfoglalták Szandavárat, amit később, 1551-ben balassagyarmati katonák foglaltak vissza. A katonák puskaporral felrobbantották a várat, amelyre ma már csak pár megmaradt faltöredék emlékeztet. 

Első írásos említse 1301-ből való, ahol királyi várként említik. 1387-ben Luxemburgi Zsigmond király eladományozta a várat, aminek ezután több tulajdonosa is volt. Mátyás király idejében a Báthory-család birtokában állt, majd 1546-ban a törökök elfoglalták. Tinódi Lantos Sebestyén jegyzetei szerint 1550 augusztusában a szandai várkapitány, Hubiár aga és a Hollókői vár parancsnoka, Kapitán György között egy párviadalt történt, ami végül döntetlennel zárult le.

1551-ben Horváth Bertalan gyarmati kapitány vezetésével a balassagyarmati magyar vitézek behatoltak a Szandavárba, hogy megbosszulják a törökök fosztogatásait. Az őrség nagy részét megölték, a többieket rabul ejtették. Miután a magyar csapatok elvonultak, szintén puskaporral robbantották fel a várfalakat és az épületeket.


Napjainkban

Napjainkban már csak a sziklás hegy peremén álló öregtorony és a vízgyűjtő kerek falai emlékeztetnek az egykori Szandavárra. Az innen nyíló panoráma miatt és a történelmi emlékek miatt kihagyhatatlan pontja a Cserhátnak.

Tiszta időben akár a Börzsönytől a Mátráig húzódó hullámzó tájat is látni lehet, de a figyelmesek a Budai- és a Visegrádi-hegységet is könnyen azonosíthatják. A vár alatt egy különleges geológiai képződmény rejtőzik, amelyet csak nagyon ritkán lehet látni. Az andezit oszlopos elválása igazi csoda, a kihűlő lávafolyás az üledékes kőzetek repedéseibe folyt bele és látványos oszlopokká hűtötte azt.


Megközelítés

Az autóval érkezők számára ingyenes parkolási lehetőség biztosított a Szondi úton, ahonnan a K jelzést, majd az elágazásnál a KL jelzést követve könnyen eljuthatnak Szandavár romjaihoz. 

Szanda vár romja értékelése 9.9 a lehetséges 10-ből, 47 hiteles vendégértékelés alapján.

9.9
Kiváló
47 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"A kéktúra útvonaláról jöttünk fel ide, megérte! Gyönyörű a kilátás, kb. 1 órát töltöttünk el itt. A várból nem sok maradt, de így is érdekes volt."
Fiatal pár (10 hónapja)
Magyarország
9
"A várromtól nagyon szép körpanoráma élvezhető."
Baráti társaság (1 éve)
Budapest
10
"Gyönyörű kilátás, főleg naplementekor nagyon romantikus"
Bedő Árpád - középkorú pár (1 éve)
Budapest

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 8.6 km
 • Akadálymentesített

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság buszmegállótól: 2.2 km