Széchenyi emlékmű és kilátó - Budapest
10
1 értékelés alapján
76 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Budapest és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A zöld fenyőkkel keretezett Széchenyi emlékmű és kilátó egyike Budapest kevésbé ismert kirándulóhelyeinek, ahol nyugodt környezetben, 427 méter magasról lehet kiélvezni a városi panorámát. A műemléki védelem alatt álló építmény a Svábhegy déli részén pihen, mindössze néhány percnyi gyaloglásra a Gyermekvasút és a fogaskerekű megállójától, így remekül megállja a helyét egy csendes, hétvégi családi programként.

Története

A Széchenyi emlékmű több mint 120 éves története 1869-ben vette kezdetét, amikor Zsigmondy Vilmos vezetésével artézi kútra bukkantak a Városligetben. Akkoriban a 970 méter mélyről feltörő, 74 °C-os víznek nem volt párja Európában, ezért a városvezetés fontosnak tartotta, hogy illő módon jelöljék a kutat. Így foglalhatta el helyét az Andrássy út végén a Gloriette névre keresztelt kútház, melynek tervezésére Ybl Miklóst kérték fel.

A Gloriette azonban mindössze egy évig díszíthette a Városligetet: 1896-ra elkészültek a Millenniumi emlékmű tervei, a kútházat pedig kisebb tanakodás után a Széchenyi-hegyre költöztették. Mivel a városrész már akkor is közkedvelt pihenő- és kirándulóhely volt, az emlékmű nem merült a feledés homályába, egyszerűen új színfolttal gazdagította a térség látnivalóit.

Felépítése

A körbesétálható terasz mindkét oldalát kő balusztrád kíséri, a lépcsőfokok pedig szép állapotban vannak, így teljesen biztonságos a műemlék felfedezése. Leglátványosabb eleme maga a nyolcszög alapú kútház, amit egy csillagdíszes bronzajtó és számos meseszép motívum is díszít. Az építmény közepén magasodó, 24 méteres zászlórudat a fővárosiak hajdan csak fogpálcikának becézték.

Kilátás

A teraszra érve csaknem 430 méteres magasságból lehet végigpásztázni a főváros északkeleti részeit és a Dunát. Habár a köré nőtt fenyőliget kicsit leszűkíti a panorámát, szép időben észrevehető a Denevér-árok, a Márton-hegy és az Isten-hegy is. 

Látnivalók

Közvetlenül a műemlék előtt, a pázsitos medencében áll Széchenyi István bronzból készült mellszobra. Az alkotás eredetijét Stróbl Alajostól rendelték meg még az 1890-es években a helyi lakosok, 1995-ben azonban ellopták és azóta se híre, se hamva. A jelenleg látható mellszobor Kampfl József munkája. Pár lépésre az építménytől egy márvány pihenőpad is tiszteleg a legnagyobb magyar előtt, melyet 1861 szeptemberében állított Érkövy Adolf. A felvésett idézet sajnos már nehezen olvasható, de ha már arra jár az ember, érdemes megnézni.

Megközelítés

A műemléket és a kilátót a 12. kerületben, a Széchenyi-emlékút a Rege út találkozásánál kereshetik fel az érdeklődők. Mivel a 60-as számú fogaskerekű, a BKV 21 és a 21A buszjárata, valamint a Gyermekvasút is megáll a hegyen, mindössze pár perc sétával kell számolni.

Széchenyi emlékmű és kilátó értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 1 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
1 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Akár több napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Baráti társaság (1 éve)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 1.6 km
 • Akadálymentesített
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság vasútállomástól: 1.4 km
 • Távolság buszmegállótól: 800 m