Széchenyi Kastély - Kőröshegy
10
1 értékelés alapján
97 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Kőröshegy és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Balaton partjától nem messze, Kőröshegyen található a felújított, eredeti állapotában megtekinthető Széchenyi kastély, ami egykor Széchényi Zsigmond népszerű vadászkastélya volt. A XIV. században egy földszintes vendégfogadóként funkcionált a délről és a kelet-nyugatról érkező utak csomópontjában.

A Széchenyi Kastély története

A források bizonyítják, hogy a Balatonig nyúló birtokot gróf Széchenyi György, Egervár kapitánya kapta meg a török elleni harcban szerzett érdemeiért 1677-ben. A kastélyt gróf Széchenyi Lajos építtette 1780 környékén későbarokk stílusban. Széchenyi Zsigmond mintegy nyolc éven keresztül, 1923-1931 őszéig élt a kastélyban. Ebben a kastélyban, 1930-ban keletkezett egyik legsikeresebb műve az első afrikai vadászexpedíciójának élményeiből, a "Csui". Ezután a Széchenyi-kastélyt testvére fiának, gróf Széchenyi Gyulának ajándékozta a kastély nászajándékként. A birtok nagy része parkként volt berendezve, amihez egy halastó is tartozott.

A II. világháború eseményei megkímélték a kastély állapotát, majd 1945 után államosították azt. A kastélyépületben ekkor öt lakás és egy Termelőszövetkezet irodái kaptak helyet. Még ekkor is voltak az átalakított kastélynak a Széchenyi családhoz tartozó lakói, akik csak a földszinten éltek. Az utolsó Széchenyi lakók 1956-ban hagyták el a kastélyt és az országot is. 

Az elmúlt években a park gyönyörű, ritka fáit ismeretlen emberek kivágták, építkezéshez használták fel vagy eltüzelték. A kastélyt körülvevő kerítést is kidöntötték, elhurcolták. A rendszerváltás óta az épület üresen állt. Végül a kastélyt 2000-ben egy magánszemély megvásárolta és elhatározta, hogy eredeti állapotának visszaállításával méltó emléket állít Széchenyi Zsigmondnak.

Kastélypark

A kastélyhoz egy ősfás park, valamint 30 hektár erdő, rét, legelős és völgyhídi halastó rendszer is tartozik. A horgásztó kialakítása Széchenyi Zsigmond nevéhez fűződik. Akkoriban Angliából hozott nemes halak honosításával és tenyésztésével foglalkozott, azonban egy nagy áradás következtében a halállomány nagy részét elveszítette. A horgásztó közepén látható kis sziget Széchenyi Zsigmond vadász-leshelye volt, amely napjainkra a horgászok kedvelt horgászhelyévé vált. 

Széchenyi Kastély értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 1 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
1 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Akár több napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Fiatal pár (3 éve)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 3.4 km
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség: környéken
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 100 m
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság vasútállomástól: 3.2 km
 • Távolság buszmegállótól: 700 m