Széchenyi tér - Pécs
9.8
406 értékelés alapján

Bemutatkozás

A maga nemében páratlan Széchenyi tér Pécs belvárosában pihen impozáns épületek gyűrűjében. A város ikonikus főtere elegáns, mediterrán hangulatával ejti rabul az ide érkezőket, akik a látnivalók sűrűjében le sem tudják majd venni a kezüket a fényképezőgép nyomógombjáról. Aki az öt torony városába látogat, az semmiképp sem hagyhatja ki ezt a feledhetetlen élményt.


Története

A tágas, rendkívül tiszta tér már a középkorban is Pécs lüktető szíve volt, ugyanis itt foglalt helyet a város piactere. Az idők során nevezték már Fórumnak, Főtérnek vagy egyszerűen csak városi piacnak is. A legnagyobb magyar nevét 1864 óta viseli, és napjainkban már nem csak kereskedelmi, hanem kulturális és turisztikai központja is Pécs életének.


Hangulat

 A Széchenyi tér atmoszférája azonnal rabul ejti az emberek szívét, hiszen különleges találkozása a keleti és a nyugati építészetnek. Zöld területek híján rengeteg virágágyás, pompázatos leanderbokrok és csinos kis pálmafák színesítik. Órákig lehet ücsörögni a tér kőpadjain vagy andalogni a nevezetességek között, sokaknak nem is elég csak egyszer átélni ezt az élményt.


Látnivalók

A tér legszembetűnőbb és talán leghíresebb látványossága Gázi Kászim pasa dzsámija, mely a kontinens legészakibb épségben fennmaradt török temploma. A budai pasa az 1560-as években építtette át a helyi templomot, ám napjainkban már újra római katolikus templomként üzemel. A dzsámi közelében található a Szentháromság szobor, amelyen angyalok, a Szentlelket szimbolizáló galamb, az Atya és a Fiú  lett kifaragva mészkőből. Nem sokkal arrébb a törökverő Hunyadi János bronz lovasszobra előtt lehet tisztelegni.

A Városháza kétszintes, klasszicista építménye és az eklektikus Megyeháza is a látogató figyelméért versengenek. A déli részen fellelhető, négy méter magas Zsolnay kút és a ráformázott ökörfejű vízköpők különleges színfoltjai a túrának. Ha valaki a séta helyett irányított városnézésre vágyik, akkor egy innen induló kisvonatos túrán is részt vehet.


Szolgáltatások

A nyári kánikulában párakapuk és hűs vizű szökőkutak enyhítik a hőérzetet, de ilyenkor érdemes inkább betérni a környező számtalan vendéglátóhely egyikébe. Van itt sokféle étterem, fagyizó, kávézó és pub is, ahol jókat lehet enni és inni. Estére megtelik élettel és utcazenészekkel, így számítani kell a nyüzsgésre a későbbi órákban. Télen is érdemes ide látogatni, hiszen a téren felállított karácsonyfa és az ünnepi fények tüneményes látványt nyújtanak.


Megközelítés

Mivel az autós forgalmat kizárták, a teret gyalogosan lehet megközelíteni az igényesen kialakított, köves sétaúton. Központi elhelyezkedését mi sem bizonyítja jobban, minthogy összesen 12 utca fut itt össze.

Széchenyi tér értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 406 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
406 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Változatos programok!"
- baráti társaság (1 hónapja)
10
"Tetszett, hogy van városnéző kisvonat. Turistaként jó volt, hogy volt mosdó is a térhez nagyon közel."
- család kisgyerekkel (1 hónapja)
10
"Gyönyörű a belváros és Húsvét alkalmából a lenyűgöző óriás hímes tojást is megcsodálhatjuk."
- középkorú pár (1 hónapja)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 100 m

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: 400 m
 • Parkoló jellege: Fedett
 • Ár: 350 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 1.3 km
 • Távolság buszmegállótól: 200 m