Szelim-barlang - Tatabánya
9.8
76 értékelés alapján
24 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Tatabánya és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Duna–Ipoly Nemzeti Parkban található Szelim-barlang a Gerecse fokozottan védett barlangjai közé tartozik. A tatabányai Kő-hegy peremén, a Kő-hegy meredek, nyugati oldalának a sziklafalában, Tatabánya belterületének a közelében, Bánhidán, 289 méter tengerszint feletti magasságban van a főbejárata. A szomszédos Turul-emlékműtől kis ösvény vezet a barlanghoz. Jelentős régészeti lelőhely, amelyhez sok középkori történet fűződik. 

Az egyik történet szerint a tatár támadások idején a környező falvak lakossága a barlangban keresett menedéket. Amikor egy János nevű kisfiú szomjas lett és hangosan sírni kezdett, az édesanyja elvitte a közeli forráshoz. A tatárok azonban ott elfogták őket, akik arra kényszeríttették az asszonyt, hogy árulja el a többiek rejtekhelyét. Miután a fegyvertelen lakosságon rajtaütöttek, a gyermekekre és az asszonyokra rágyújtották a barlangot, a férfiakat pedig elhurcolták. A történet igazságtartalma kétséges, a barlangtól nem messze azonban megtalálható a János-forrás.

Egy másik, kevésbé ismert verzió szerint az egyik vértesi, talán a vitányvári várnagy neje és a gyermeke itt vizet és menedéket keresett, de elutasították a benne rejtőzködő lakók. A kétségbeesett nő a hegy alatti Labanc-pataknál lappangó tatárokra akadt és bosszúból elárulta a rejtekhelyet, de a tatárok őt is felkoncolták. Mivel a barlangba a keskeny Farkaslyukon nem juthattak be, a hegy tetején egy nagy lyukat ástak. A meglazult boltozat lezuhant, maga alá temette a menekülőket és két helyen kidöntötte a barlang oldalfalait. 

Szelim-barlang értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 76 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
76 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Kellemes kis túránkat a Turul Emlékműnél kezdtük, majd kellemes sétával eljutottunk a barlanghoz, ahol gyönyörű látvány tárult elénk. Innen még érdemes elsétálni a Ranzinger Vince -kilátóhoz is."
Gálné Hódi Ágnes - család nagyobb gyerekkel (2 hónapja)
Hódmezővásárhely
10
"Jó kis túra volt a Turul emlékmű után és a Ranzinger Vince kilátó előtt."
Középkorú pár (3 hónapja)
Cegléd
10
"Kilátás elképesztő, maga a barlang nagyobb, mint amire számítottam."
Fiatal pár (5 hónapja)
Kecskemét

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 1.9 km
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Akadálymentesített
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 2.1 km
 • Távolság vasútállomástól: 4.2 km