Szellemváros - Szentkirályszabadja
8.8
8 értékelés alapján

Bemutatkozás

A mára már csak szellemvárosként emlegetett szentkirályszabadjai városrész egykor több ezer orosz és ukrán katonának adott otthont. A helyszínt Kis-Moszkvának is hívják, ugyanis akkoriban titkos bázisnak számított, ahol a szovjetek az atomtölteteket tárolták.

Történelem

A Pripjatyra hasonlító terület csak kinézetében egyezik meg, történetük azonban teljesen más. Az egykori hadászati központot nem kellett egyik pillanatról a másikra elhagyni, a katonák leszerelése és kivonulása hónapokon át tartott, volt idő összepakolni azt, amire szükségük volt. A laktanyát 1996-ig lakták a katonák, majd az utána következő években is néha visszatértek tárgyaikért, amit ott hagytak. 1996-ban azonban megindult a fosztogatás, ami mára azt eredményezte, hogy az épületeknek szinte csak a váza áll.

Napjainkban

Nagyobb munkálatokat nem hajtanak végre, néha visszavágják a 2-3 méteres fákat, össze szedik a szemetet, ezen kívül azonban minden ugyanaz 1996 óta. A laktanya 2 féle épületből áll. A kibelezett panellakásokban a nőtlen katonák éltek, a terasszal rendelkező lakások pedig a házas tisztek kényelmét szolgálta. A falfestményekből talán a mai napig kivehető, hol helyezkedett el az óvóda, az iskola, de ezek udvara és játszótere már teljesen felszívódott. 

A szellemváros egyik legérdekesebb épülete az egykori színház vagy kultúrház. Ma már csak kivert falai és csarnokszerű mérete látható, ahol az elhagyott műanyag golyók arról árulkodnak, hogy itt airsoft és paintballcsatákat szoktak rendezni.

Megközelítés

A szellemváros, vagy más néven ismert Kis-Moszkva a szentkirályszabadjai repülőtér mellett helyezkedik el. Veszprém felől érkezve, a főútról balra kell letérni, majd körülbelül 3 kilométer megtétele után lehetőség van az autókat leparkolni, innen gyalog folytatni tovább az utat.

Fontos megjegyezni, hogy a szentkirályszabadjai szellemvárost veszélyes, omladozó épületei miatt mindenki csak saját felelősségre látogathatja! Belépés csakis engedéllyel lehetséges!

Szellemváros értékelése 8.8 a lehetséges 10-ből, 8 hiteles vendégértékelés alapján.

8.8
8 értékelés alapján
  • 100% ajánlaná barátainak
  • Félnapos program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
4
"A repülőtér egy része (vagy egésze?) magánterület, de ez csak az északi kapunál nyilvánvaló. Ha valaki délről sétál be, ahol kerítés sincs, akkor akadály nélkül elsétálhat az északi részre, ahol a gondnok hőbörögni fog. A volt szovjet laktanya déli részén meg van egy rottweiler, ami nincs megkötve, nincs kerítés sem, és jobb visszafordulni, ha elkezd szaladni az ember felé. Én rákiabáltam, ami meggyőzte, hogy megálljon, de inkább óvatosan hátrálva visszafordultam. A helyiek autóval átjárnak a szovjet laktanya, szinte folyamatos a forgalom. Ebből gondoltam, hogy át lehet sétálni. De a gyalogosokat nem szereti a rottweiler."
Egyéni utazó (1 éve)
Magyarország
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (3 hónapja)
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Fiatal pár (5 hónapja)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • Állatbarát
  • Akadálymentesített

Parkolás

  • Saját parkoló: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 3.2 km