Szentháromság Görögkeleti Ortodox templom - Miskolc
10
9 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Szentháromság görögkeleti ortodox templom építése 1785-ben kezdődött és 20 évvel később fejeződött be, jelenleg műemléki védelem alatt áll. A templomépítés oka a török uralom után a városban letelepedő görög telepesek és kereskedők miatt volt, akik szerettek volna saját templomot, ahol hitüknek megfelelően gyakorolhatják a vallást. A templom különlegessége a Közép-Európában egyedülálló, 16 méter magas ikonosztáz, amely 87 jelenetet mutat be Jézus életéből, közük a tizenegy nagy ünnepet is. 


Története

Az orthodox közösség akkoriban már rendelkezett egy kis kápolnával, de szerettek volna egy nagyobb kupolás templomot is. A nagyszabású és újító tervet a nagyrészt protestáns városvezetés nem támogatta.Végül egy korábbi grandiózus terv helyett egy konzervatívabb templom épült Johann Michael Schajdlet tervei alapján.

Érdekesség, hogy az építkezésben az egri kőfaragő, Adami János is besegített. A templomhoz iskola, ispotály és parókia is épült. A temetőkertben a legrégebbi síremlékek 300 évesek. Maga az épület és a berendezése is copf stílusú, ami rithka Európában.

Belseje három osztatú; előcsarnok, hajó és oltár. Padok helyett felhajtható ülő/álló alkalmatosságok, úgynevezett sthasidionok találhatóak benne.
A páratlan ikonosztáz egy egri fafaragó műhelyben Jankovits Miklós által készült. A legtöbb ikon Anton Kuchelmeister bécsi festő műve.
A templom kegyképe az Ahtirkai Istenszülő másolata II. Katalin orosz cárnő adománya volt.


Látogatási rend

A templom az istentiszteletek ideje alatt vagy a Magyar Orthodox Egyházi Múzeum megtekintésével együtt látogatható. (Keddtől-szombatig: 12:00-16:00)
Érdemes a múzeumot is megtekinteni, hiszen az ott dolgozók számos érdekességgel szolgálnak a templom megtekintéséhez, így lesz története a látottaknak!
Istentisztelet: Vasárnap: 10:00, Egyházi ünnep hétköznap: 17:00


Megközelítés

A Szentháromság görögkeleti ortodox templom a Deák Ferenc tér felől közelíthető meg, ami a főutcától csupán egy ötperces kitérőre van gyalog. Az út szélén fizetős parkolóban van mód letenni a járművet.

Szentháromság Görögkeleti Ortodox templom értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 9 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
9 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Felkészült, kedves a templomot bemutató hölgy. A templom belülről gyönyörű."
Család nagyobb gyerekkel (1 éve)
10
"Csodaszép, hihetetlen gazdagsag"
Szabó András - idősebb pár (1 éve)
Debrecen
10
"Nem volt nyitva a mellette lévő múzeum, ezért istentisztelet idején visszamentünk. A gyönyörű, hatalmas ikonosztáz előtt hívők nélkül, csak nekünk, turistáknak zajlott a kántálós, éneklős szertartás (az esti 17 órai rövid vecsernyén voltunk, a délelőtti hosszabb). Utána megmutatták nekünk a kicsi tablókiállítást, és meséltek a papokról és családjaikról. Nagyon barátságos volt a fogadtatás."
Baráti társaság (1 éve)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépőjegy
300 Ft

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 400 m
 • Beszélt nyelvek: magyar

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: ‹ 50 m
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 440 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 2.5 km
 • Távolság buszmegállótól: 300 m