Szentléleki pálos kolostor - Miskolc
9
7 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Látó-kövek ölelésében, több mint 700 méteres magasságban rejtőzik Miskolc egyik legértékesebb történelmi műemléke, a szentléleki pálos kolostor. A szebb napokat látott, romos falak felett ma békés csend honol, ami egy lélegzetvételnyi szünetre és elmélkedésre hívja a kirándulókat. Egyedi hangulata páratlan természeti szépséggel vegyül, így minden évszakban érdemes felkeresni.
 
Története
 
Már a 13. század derekán is akadtak olyan feljegyzések, melyek szerint Miskolc ősbükkös rengetegében remeték vertek tanyát. A borsodi országrészt akkoriban az Ákos nemzetség uralta, akiktől a pálos szerzetesek adományként kapták meg a Mályinka és Lillafüred között húzódó  földszeletet. Tényleges kolostoralapításra feltehetően 1313-ban került sor, de végleges arculatát csak az 1340-es évek során nyerte el. A rend otthona csaknem 200 évig zavartalanul működött.
 
A kolostor életében az 1526-os mohácsi vész jelentette a fordulópontot, ugyanis a koronáért folytatott kíméletlen versengésben a pálosok Szapolyai Jánost támogatták. A Habsburgok szemében ez felségárulásnak minősült, aminek megtorlására a szerzeteseket megfosztották földjüktől, az otthonuk pedig lángok martalékává vált. A romok évszázadokon át gazdátlanul tengődtek, mígnem az 1930-as években felkeltették a helyi régészek érdeklődését. A feltárások kisebb-nagyobb kihagyásokkal egészen 2013-ig tartottak.
 
Megközelítés
 
A hegyvidéki útvonalon autóval is végig lehet szerpentinezni, de akinek ideje engedi, az mindenképp túrabakancsban vágjon neki a terület felfedezésének, ugyanis lépten-nyomon kincsekbe lehet botlani. A legbarátságosabb útvonal, melyet kisgyermekes családok is kényelmesen és gyorsan teljesíthetnek az Ómassáról induló Szuszogó-ösvény.

Szentléleki pálos kolostor értékelése 9 a lehetséges 10-ből, 7 hiteles vendégértékelés alapján.

9
Nagyon jó
7 értékelés alapján
  • 100% ajánlaná barátainak
  • 2-3 órás program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Nagyon tetszett a kolostor területén az építészeti és a történelmi múltat idéző, hangosan is meghallgatható QR kódos "tárlatvezetés"! Visszarepített az időben! Hatalmas élmény volt a romok között járva elképzelni az itt élők és itt járt elődök életét, napjait. Szerencsémre abban az időpontban egyedüli látogató voltam és ez az élmény még intenzívebben átélhető volt!"
Egyéni utazó (8 hónapja)
Magyarország
6
"A megközelítés nem egyértelmű. A szomszéd fogadó lezárja az utat."
Attila Rácz - középkorú pár (1 éve)
Döbrönte
7
"Nem látogatható az ásatások miatt, a felvezető 13km útszakasz gondozatlan és veszélyes a leszakadó ágak miatt."
"Gyönyörű környezet."
Család nagyobb gyerekkel (2 éve)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

  • Saját parkoló: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 3.3 km
  • Távolság buszmegállótól: 5 km