Szenyéri Szent Péter és Szent Pál templom - Szenyér

Bemutatkozás

A 68-as főút mellett alig észrevehető szenyéri Szent Péter és Szent Pál római katolikus templom eredeti, középkori formájában csodálható meg.

1270 táján épült, formajegyei a román kor és a gótika közötti stílusváltás átmeneti időszakát tükrözik. A torony nélküli, keletelt hossztengelyű épület figyelemre méltó nagyságú és megjelenésű. Hossza eléri a 20 métert, sarkain támpillérekkel megerősített, oromzatos hajója 9 méter széles. Az 1748. évi egyház-látogatási jegyzőkönyv a törökök után még romos állapotban lévőnek írja le a templomot, a barokk jegyében történő renoválása ezután kezdődött. Az előnytelen változtatásokat a 20. századi műemléki helyreállítás orvosolta.

Az 1973-ban elvégzett régészeti kutatás a barokk kori homlokzat alól kihámozta a korábbi, 13. századi bejáratot és a fölötte látható négy ablakot. Az egyforma keskeny, tölcsérbélletű nyílások mellett a szentélyen is előkerült egy korabeli ablak, a feltárt román kori kapuzat körül pedig szépen kirajzolódtak az eredeti, timpanonnal díszített falazat részletei.

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Parkolás

  • Saját parkoló: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 500 m