Szépművészeti Múzeum - Budapest
9.7
30 értékelés alapján

Bemutatkozás

Ismerd meg a magyar és az egyetemes művészet történetét a Szépművészeti Múzeum több százezer műkincset számláló tárlatain! A Hősök terén álló épület az ókortól egészen a 18. századig ad átfogó tudást a képzőművészet titkairól.


Ti mondtátok

✓  „Nagyon színvonalasan felújították! Az állandó és az időszaki kiállítások is gazdag gyűjteménnyel rendelkeznek!”

​✓  „Nagyon szép volt, csodálatos!”

​✓  „Modern, változatos, kiváló szolgáltatás, szuper kávézó.”


Ókori Egyiptom

Utazz vissza a piramisok és a fáraók misztikummal átszőtt világába! A csarnok három nagy tematikus egységre bontva mutatja be az ókori Egyiptom lélegzetelállító leletanyagát. Amint belépsz az ajtón, a szemed láttára kel életre az egyiptomi istenek birodalma: teremtésmítoszok, szentélyek és vallásos rituálék titkaiba nyerhetsz betekintést.

Hallottad már a szisztrum csörgését? Tudod, hogy néz ki egy hagyományos védelmező amulett? Elég bátor vagy ahhoz, hogy felgöngyölítsd a sírkamrák rejtélyét? Akkor irány az Ókori Egyiptom kiállítás!


Klasszikus ókor

A Szépművészeti Múzeum antik gyűjteménye a görög–etruszk–római kultúrháromszöget állítja középpontba. A hellén vázafestészet műremekei közül kiemelkedik a Lucaniai vörösalakos nestoris, de az itáliai portrékészítés legfontosabb állomásait is meg lehet ismerni a csarnokban.

A mitológiai vonalat három ókori istenség, Erósz, Dionüszosz és Thanatosz alakjához kötődő műtárgyak képviselik.


Európai művészet 1250-1600

Több, mint 200 évet ölel fel a gótika, valamint a kora- és az érett reneszánsz alkotásokra fókuszáló tárlat. Csaknem 400 lélegzetelállító művet tartogat a kíváncsiskodók számára. Többek közt a El Greco Bűnbánó Magdolnájának is otthont ad. A tárlat bejárását és megértését részletes leírások, tárgymagyarázatok és multimédiás bemutatók teszik könnyebbé. 


Európai szobrászat 1350-1800

A 19. századig tartó művészeti kaland 650 alkotáson keresztül tárja elénk a német gótika, az itáliai reneszánsz és az osztrák barokk világát. Olyan mesterműveket lehet megcsodálni, mint például Jacopo Sansovino Madonnája vagy Franz Xaver Messerschmidt Ásító karakterfeje. 


Magyarországi művészet 1600-1800

Habár a Szépművészeti Múzeum hajdan a Magyar Nemzeti Galériának ajándékozta a hazai gyűjteményét, ma már újra 200 év művészeti termését őrzi. Fellelhetőek a tárlatban 17. századi egyházi alkotások, a barokk nemesi kastélyok műkincsei, valamint a felvilágosodás időszakát képviselő Dorffmaister István-sorozat is. 


Reneszánsz Csarnok

A reneszánsz egyet jelentett a kulturális és szellemi újjászületéssel, és rendkívül gazdag leletanyag maradt utána. A múzeum freskógyűjteménye 85 alkotással büszkélkedhet, melyek egykor még észak- és közép-itáliai templomok falát díszítették. A velencei kútkávák kollekciója igazi csemege a műkedvelőknek.


Román Csarnok

A múzeum legimpozánsabb terme a román stílust idézi meg, és gazdag belső dekoráció gyönyörködteti a szemet. A másolatgyűjtemény olyan műremekek előtt tiszteleg, mint a Gyulafehérvári Székesegyház és a Freibergi Dóm aranykapuja.

 


Érdekességek a Szépművészeti Múzeum történetéből

1983-as képlopás
1983. november 5-én megdöbbentő hír rázta meg az országot: 7 festményt is elraboltak a Szépművészeti Múzeumból. Az eltulajdonított képek között ott volt Raffaello Esterházy Madonnája és 2 Tintoretto alkotás is, az összes festmény becsült értéke pedig nagyjából 35 millió dollárra rúgott.

A nyomozás – amelybe még az Interpol olasz irodája is becsatlakozott – azt a végkövetkeztetést szülte, hogy a rablásért egy magyarokból és olaszokból álló csapat a felelős, akik egy görög milliárdos megbízására cselekedtek.

Rotundából Szépművészeti
Magyarországon csak a milleniumi ünnepségek idején, azaz 1896-ban született meg az igény arra, hogy építsenek egy különálló múzeumot a képzőművészet számára. Amikor felmerült a kérdés, hogy Budapest mely részén alakítsák ki az intézményt, a Rotunda pavilonra esett a választás.

A Rotunda azért volt különleges epizódja a főváros életének, mert kifejezetten a Feszty-körkép bemutatására állították fel. A Szépművészeti 1900. és 1906. között épült meg a mintegy 12 ezer négyzetméteres telken.Gyakran ismételt kérdések

– A belépőjegyek az időszaki kiállításra is érvényesek?
A Szépművészeti Múzeum állandó kiállítására vásárolt jegyek nem érvényesek az időszaki kiállításra. Azonban ha az időszaki kiállításra veszel jegyet, akkor az állandó tárlatot ingyenesen látogathatod.

– Lehet bent fotózni?
Személyes célra a múzeum bármely részén lehet fotókat készíteni, akár videózni is. Vaku és szelfibot használata azonban a műtárgyak védelme érdekében tilos!

– Van ruhatár?
Igen, ráadásul fogasos és szekrényes része is van. Esernyőket és nagy méretű táskákat kötelező a ruhatárban hagyni, és kabátot is csak felöltött állapotban lehet bevinni. Amennyiben csak pár dologra lesz szükséged a múzeumlátogatás alatt, ingyenesen kölcsönözhetsz válltáskát a ruhatáros dolgozóktól.

– Pici gyerekkel is lehet látogatni a Szépművészetit?
A múzemban a csöppségeket is tárt karokkal várják, azonban biztonsági megfontolásból 2 évnél fiatalabb gyerekek csak babakocsiban ülve tartózkodhatnak a kiállítói térben. Ehhez igény esetén díjtalanul kölcsönözhető babakocsi a recepción.


Budapest programok 2023

Maradj képben a Szallas.hu Programokkal! Naprakész budapesti ajánlónkban a legnagyobb hazai események közt böngészhetsz a koncertektől kezdve az ingyenes családi rendezvényekig.


Programok Budapesten >>

Látnivalók Budapesten >>

Szépművészeti Múzeum értékelése 9.7 a lehetséges 10-ből, 30 hiteles vendégértékelés alapján.

9.7
Kiváló
30 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"A Renoir kiállítás érdekes, viszont megszervezése kataszrtófa, élvezhetetlen! Tömeg mindenhol, tapossák el az emberek egymást, online jegyet nem lehet vásárolni, ha kedvezmény van, akkor is ki kell állni az órák hosszat tartó sort! Le kellene korlátozni, a napi létszámot... karasztrófa"
"Nagyon kedvesen és segítőkészek a Hölgyek. Sok érdekes dolgot lehet látni, még egy olyan emberkének is, aki nem ilyen beállítottságú."
Baráti társaság (5 hónapja)
Magyarország
10
"A fiatal férfi jegypénztáros nagyon modortalan volt, nem akarta elfogadni a Mozgáskorlátozott Igazolványt, mivel "csak" a 2023.évi tagdíj postai feladóvevény igazolta az érvényességet, nem pedig bélyegző és azt mondta, hogy "Ő nem postás" és ellökte az igazolványt. Felháborodásomra egy kolléganője/főnöknője oldotta meg a helyzetet és adott kedvezményes jegyet még a kisérő részére is, így a neki online váltott jegyet nem is kellett felhasználni. Az egész napi programra rányomta ez a modortalan és udvariatlan viselkedés a "bélyegét" máshol ilyet nem tapasztaltam, megjegyzés nélkül elfogadták. 2023. október 14-én történt délután 13 óra körül."
Baráti társaság (6 hónapja)
Magyarország
10
"gyönyörű kiállítás."
Egyéni utazó (7 hónapja)

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
10:00-18:00
szerda
10:00-18:00
csütörtök
10:00-18:00
péntek
10:00-18:00
szombat
10:00-18:00
vasárnap
10:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Teljes árú belépőjegy állandó kiállításra
5 200 Ft
Kedvezményes belépőjegy állandó kiállításra
2 600 Ft
Tárlatvezetés egyéni látogatóknak előre meghirdetett időpontokban - kiegészítő jegy
1 500 Ft
Audio guide kölcsönzés
1 200 Ft
6 éves kor alatt
Ingyenes
70 éves kor felett
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

 • Akadálymentesített
 • Wifi
 • Előzetes foglalás: nem szükséges
 • Légkondicionált
 • ATM a közelben: 100 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol
 • Állatbarát

Helyszíni szolgáltatások

 • Ruhatár: ingyenes
 • Tárlatvezetés/audio guide
 • Mosdó
 • Étkezési lehetőség: étterem
 • Biciklitároló

Gyerekbarát szolgáltatások

 • Múzeumpedagógiai foglalkozások

Fizetési lehetőségek

 • Bankkártya: MasterCard, VISA, Maestro
 • SZÉP kártya: OTP, K&H

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 450 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 1.9 km
 • Távolság buszmegállótól: 500 m