Tapolca Forrás Tanösvény - Pápa
9.6
17 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Bakonyalja egyik kevésbé ismert szegletében rövid, de lenyűgöző túra vár a látogatókra. A Tapolca Forrás Tanösvény a tapolcafői templomtól indul, és mindössze 600 méteren kalauzolja végig a természetbarátokat. Séta közben az erdő lélekringató nyugalma köszönt, az út mellett rohanó folyó pedig kellemes háttérzenét ad. Gondozott, festői környezet, aminek végigjárását érdemes összekötni Pápa és Zirc felfedezésével.

Története

Az ösvénynek otthont adó Tapolcafő a Pápai-síkság mezsgyéjén pihen, és már sok száz éve híres ásványvíz minőségű hévizéről. A karsztforrás 60-100 méter mélyről tör a felszínre, a hőmérséklete pedig stabilan 17 és 18 °C között mozog, ezért még télen sem fagy be. Három forrástavat hozott létre, ráadásul olyan gazdag vízhozammal rendelkezik, hogy egykor még 33 malom kerekét hajtotta.

A bauxitkitermelés szomorú fordulatot hozott 1968-ban a terület életébe: a patak teljesen kiapadt. Ezt követően több mint 40 évre volt szükség ahhoz, hogy a tapolcafői források újból a felszínre törjenek. Kihasználva a 2010-es év rendkívüli csapadékmennyiségét, a helyi Kertbarát Kör kitisztíttatta a medret, egy évvel később pedig a tanösvény is elérhetővé vált a vendégek számára.

Tapolca Forrás Tanösvény

Az út hossza alig éri el a 600 métert, bőven vannak pihenőpadok és számottevő szintkülönbséget sem kell közben legyűrni, tehát kisgyerekkel is könnyen teljesíthető. Pórázos sétáltatás mellett a kutyás gazdiknak sem kell otthon hagyniuk kedvenceiket. A túra első állomása a templom, ahol a vízmű épületet és a malomkereket lehet távolról megcsodálni. Kicsit tovább bandukolva tűzrakóhely, malomkő és információs tábla állja utunkat, pár lépésre tőlük pedig az ivókút kristálytiszta vizét tudják megízlelni az érkezők.

A tanösvény fénypontját a nádasokkal ölelt Örvény-tó jelenti. Különlegességét az adja, hogy a tófenéken nagyjából méterenként források törnek elő, így a feláramló víz egészen a felszínig repíti a homokot, ahol az apró szemcsék fodrozódó hullámgyűrűket alkotnak. Hazánkon kívül az egész kontinensen csak Franciaországban találni még ilyen örvénytavat. A túraútvonal utolsó két állomása a Giczi malom és a Csáki híd.

Megközelítés

Tapolcafő eléréséhez Budapest irányából előbb az M7-es autópályán kell eljutni a székesfehérvári Auchanig, majd ott áttérni a 8-as számú útra. Veszprémet elhagyva, Városlőd határánál a Pápa felé tartó lekanyarodó sáv vezet át a 83-as útra, melyen 20 kilométert kell haladni ahhoz, hogy elérjük a település központját. Parkolás szempontjából a játszótérnél érdemes leállítani az autókat.

Tapolca Forrás Tanösvény értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 17 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
17 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Nagyon rövid séta, de kellemes, szép."
Középkorú pár (9 hónapja)
10
"A forrás és az Örvény Tó Veszprém Megye csodája,mindenképp fel kell keresni,könnyen bejárható kényelmes séta,emelkedők nélkül."
Csoma András - középkorú pár (1 éve)
Budapest
8
"Parkolási lehetőség nagyon korlátozott; de ettől eltekintve érdemes felkeresni!"
"Csendes, tiszta környezet"
Család nagyobb gyerekkel (1 éve)
Budapest

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 4.9 km
 • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Parkoló helyek száma: 100 db

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 8.3 km
 • Távolság buszmegállótól: 200 m