Tökfesztivál 2023 - Balatonalmádi

Bemutatkozás

Az idei év őszén is megrendezésre kerül a Tökfesztivál Balatonalmádiban. A fesztivál idejében a település az esti órákban hangulatos fényekben pompázik, a látvány magáért beszél. Napközben mindenki jó kedvvel faragja a töklámpásokat, közben beleviheti a saját stílusát, hiszen viccesebbnél viccesebb végeredmények születnek. Ezúttal tökös édes és sós süteménykészítő verseny is várható, így a gasztronómia szerelmesei is megtalálják a kedvükre való programot. 

A program nagyszerű elfoglaltság lehet a család számára, hiszen a gyerekek a tökfaragást és a kézműves foglalkozásokat nagyon élvezik, de akár párunkkal vagy barátainkkal is érdemes lehet ellátogatni és megcsodálni a végeredményt. Este a szürkületben, mikor már kezd sötétedni, megvillan a víz tükrében az emberek által kreált lámpások fényáradata.


Program

10:00-15:00 Süteménysütő verseny és tökszoborverseny
14:45 Megnyitó
15:00-18:00 Tökfaragás
15:30 Mosógél készítés workshop
16:00-17:00 Interaktív gyerekkoncert a Katáng együttessel
16:00-17:30 Tökös ételek kóstolója
16:30 Mosógél készítés workshop
17:45 Óriástök kötözése plüssállatokból
18:00 Tombola
18:15 Töklámpás séta a parkban
18:30 Alkonytúra


Története 

Manapság a töklámpás készítését sokan az amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás tradicionális magyar történethez is kapcsolódik. A hagyomány gyökere a régi magyar történelembe nyúlik vissza, egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe. Salamon trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, majd később Lászlóval.

Salamon később elismerte Lászlót, mint magyar királyt, azonban kapcsolatuk így sem volt felhőtlen. Salamon terveket szőtt a király ellen, ezért biztonsági okokból tömlöcbe zárták és László parancsba adta, hogy töklámpásokkal világítsák ki a tornyot sötétedéskor, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a cselszövőt. 

Ezek a fények a Dunán hajózóknak is segítségül szolgált a tájékozódásban, innen származik a mondás, hogy „fénylik, mint Salamon töke”.

Más történet is kapcsolódik a tökfaragáshoz, hiszen az 1800-as években a földművesek kukorica földeken munka közben felszedték a takarmánytököt, egy-egy darabot emberarcúra vájtak ki és madárijesztőként ijesztgetésre vagy világításra használták őket. 


Étkezés

A rendezvény keretein belül bebizonyosodik, hogy a tök nem egy unalmas zöldség, hanem nagyon finom és tápláló étel. A süteménykészítő versenyen pedig a résztvevők is megmutathatják tudásukat és megoszthatják egymással jobbnál jobb receptjeiket.


Megközelítés

A Tökfesztivál helyszíne a város központjában található Szent Erzsébet liget lesz. Az autóval érkezők számára a környéken ingyenes parkoló elérhető, a tömegközlekedők pedig 1 perc alatt eljuthatnak a vasútállomáshoz, illetve az ott található buszmegállóhoz.

Időpont

Esemény dátuma még nem ismert
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 400 m
 • Beszélt nyelvek: magyar

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség
 • Biciklitároló

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 100 m
 • Távolság buszmegállótól: 100 m