Végállomás Bistro&Wine - Miskolc
9.5
24 értékelés alapján

Programkedvezmények

Ha bejelentkezve foglalsz nálunk szállást, kedvezménykupont adunk ajándékba Végállomás Bistro&Wine programra!

10% Programkedvezmény
Az a'la carte fogyasztás árából
pedig még jár mellé Miskolc és környékére!
Szállások a közelben

Bemutatkozás

A Végállomás bistro & wine Miskolcon, a Bükk hegység lábánál kapott helyet, abban az épületben, ami egykor a Lillafüredi Kisvasút végállomásának épülete volt. Innen is kapta nevét. A bisztró és az étterem stílust próbálják ötvözni, nappal inkább bisztróként üzemel, de közel 80 fős termében nagyobb rendezvények lebonyolítására is van lehetőség, ami inkább éttermi vendéglátásra jellemző.

Konyha

Az étteremben a legnagyobb kedvencekkel találkozhatnak a vendégek. Ilyen például a kacsacomb, juhtúrós sztrapacska, de a lillafüredi pisztráng és a Végállomás burger sem hagyható ki, utóbbi elnyerte a legjobb street food lelőhely címét Észak-Magyarországon. Minden hétköznap délben, naponta változó bisztró menüt kínálnak, ami két levest, három főételt foglal magába, melyeket vegetáriánus és desszert formában is lehet kérni.

Fontos hangsúlyt fektetnek a friss, szezonális alapanyagokra, amiket helyi és környékbeli termelőktől szereznek be. Minden hónapban az adott évszak gyümölcseit és zöldségeit használják fel, a zöldfűszerek egy nem messze elhelyezkedő kertből származnak, halaikat pedig a tiszai halász fogja. Kenyerüket saját kezük által készítik. Szezonálisan kínálnak erdei gombát, tanyasi nyulat, zempléni bárányt, de az étlapon folyamatosan szerepelnek a belsőségek is.

Wine Station

A Végállomás bistro & wine nemrég kibővült és megszületett a Wine Station, ahol a legjobb minőségű borokkal lehet találkozni. Olyan hazai gyöngyszemeket kóstolhatnak a vendégek, melyek méltón képviselik a hazai borászatot. Az étterem dolgozói folyamatosan járják a kis,- és családi birtokokat és keresik a legjobb magyar borokat. De nem csak a hazai borok dominálnak a Wine Station kínálatában. Egy korty alatt elutazhatunk Franciaországba, Spanyolországba vagy akár Olaszországba is.

A választék nagyon színes. Mi sem bizonyítja jobban, hogy fehérborok, sillerek, provence-i és toszkán borkülönlegességek, ismert nagy borászok és családi-kézműves borászatok borai,  pezsgők, cava-k, prosecco-k, luxus márkájú röviditalok, ginek, whisky-k és konyakok várják a minőségi boros élményre vágyókat. Lehetőség van részt venni mini borkurzusokon, boros játékokon, vakkóstoláson vagy egy gin tonic estén is.

Megközelítés

A Végállomás bistro & wine Miskolc belvárosától kevesebb, mint 6 kilométerre található, Lillafüred szomszédságában. Tömegközlekedéssel könnyen elérhető, a belvárosban az 1-es villamosra vagy az 1-es autóbuszra kell felszállni Felső-Majláth irányába és közvetlenül az étterem előtt van lehetőség leszállni. Az autóval érkező vendégek számára pedig ingyenes parkolási lehetőség biztosított az étterem mögött.Interjú Varga Henriett​-tel, az étterem egyik tulajdonosával 

– A Végállomás hosszú idő óta megkerülhetetlen név a térségben. Nem volt ijesztő annak idején egy ilyen kaliberű éttermet nyitni Miskolcon?

Több mint 20 éve vagyunk a szakmában, a vendéglátásnak minden szintjét megjártuk már itt Miskolcon. Pizzériaként kezdtük, aztán lett belőlünk söröző, biliárdozó hely, de vittünk magyaros konyhát, és végül 2010-ben érkeztünk meg a bisztróhoz. Közben megváltozott a világ, és vele együtt változtak az igények is – a mi dolgunk az, hogy megfeleljünk ezeknek, így elmentünk a mennyiségi étkezéstől a minőség felé. Igyekszünk olyan szolgáltatást nyújtani, ami kerek összélményt kínál, az alapanyagoktól kezdve a szervízig.

– Érdekes, hiszen sokan már attól is félnek, hogy egyáltalán vidéken nyissanak éttermet. Mi tartott benneteket Miskolcon?

Mi tősgyökeres miskolciak vagyunk; itt születtünk, itt is fogunk meghalni. A 2008-as válság idején nagyon sokan elmentek a városból és mi is eljátszottunk a gondolattal, de annyira szeretjük ezt a helyet. Mi vidéken élő emberek is vagyunk ugyanolyan ügyesek és értékesek, mint bárki más, ezt pedig meg kell mutatni a világnak, és azoknak, akik idejönnek.

– De azért nemcsak a múlt fűzi a Végállomást Miskolchoz, hiszen a helyi alapanyagok is nagyban befolyásolják az étlapot. Kihívás volt megtalálni a jó beszállítókat?

Amikor elkezdtünk bisztró irányba menni, még a kistermelőknek is új volt ez a műfaj. Ha volt is minőségben megfelelő beszállító, a mennyiség nem volt elegendő ahhoz, hogy érdemben lehessen vele dolgozni. Egy étterem nem arról szól, hogy 1-2 napig csinálunk valamit, aztán változtatunk az étlapon. Hosszú távon kell gondolkodni. Főleg, hogy a mi esetünkben egy szezonális, zömmel helyi alapanyagokra épülő rész is van az étlapon, ami másfél havonta változik.

Ez volt az elmúlt 6-8 év kihívása, míg megtaláltuk azt a kistermelői hátteret, akik hajlandóak voltak akár egy növényhatározóval a kezükben szaladgálni nekünk, hogy mit ültessenek a következő évadban, mit tudunk majd felhasználni, hogyan építhetnénk be az étlapba. Az utóbbi 2 évben már kialakult egy állandó beszállítói kör, akikkel tudunk és érdemes is együtt dolgozni.

– Ha már szóba került a szezonalitás: Válvízi Péter a kreatív séfetek. Hogy kell elképzelni vele a közös munkát?

Ő egy rettenetesen színes személyiség, nagyon nagy lexikális tudással. Én megkockáztatom, hogy Magyarországon az egyik legjobban képzett séf – Franciaországban és itthon is tanult –, abszolút a szakács szakma elitjéhez tartozik. Nem csak az ízmátrixban tud gondolkodni, hanem a tudományos folyamatokat is átlátja, amelyek egy-egy konyhatechnológiában zajlanak. Az, hogy ezt a tudást elsajátíthatjuk tőle, egy hatalmas plusz és kincs nekünk.

– Kicsit nézegettem a Facebook posztjaitokat, és azt lehet belőlük látni, hogy nagyon büszkék vagytok a kollégákra. Az elmúlt időszakban mennyire volt nehéz egyben tartani a csapatot?

A Covid szele minket is megtépázott. Úgy próbáltuk végigélni ezt az időszakot, hogy átpozicionáltuk az erőforrásainkat: aki eddig felszolgált, az beállt futárnak. Szerencsére a srácok nagyon rugalmasak voltak, a törzsvendégeknek pedig abszolút volt igénye arra, hogy a kiszállítósdival életben tudjanak minket tartani. Voltak itt is elvándorlások, jó kollégák hagyták el a szakmát, akik most más területen próbálnak szerencsét, de mi senkit sem küldtünk el.

A csapat oszloprésze azért megmaradt. Azt hiszem, mindannyian úgy vagyunk vele, hogy a vendéglátásra születni kell, szeretni kell csinálni. Aki ebben él és ebben talál inspirációt, annak hiányzik a pezsgés, a vendégekkel való napi kapcsolattartás. Ezt a háttérmunkát nehéz máshol megtalálni.

– Volt egy szuper újításotok idén, a Wine Station. Hogyan fogadták a vendégek? Rögtön megtalálta a közönségét?

Ez is egy izgalmas kis világ, amibe főleg azért csöppentünk bele, hogy lefoglaljuk magunkat a Covid alatt. Nagyon sokat tanultunk és olvastunk a borokról, sőt, el is mentünk különböző borvidékekre. Végiglátogattuk a pincészeteket, közben rengeteg tételt meg tudtunk kóstolni, és hát teljesen elvarázsolt minket ez a világ. Legalább ennyi haszna volt a leállásnak, korábban nem volt módunk közösen utazni.

A Végállomásnak kifinomult konyhája van, az ízek is nagyon rendben vannak, de a borral együtt kínált gasztronómia élménye hiányzott a palettánkról. Szeretnénk minél többet megmutatni belőle a vendégeinknek. Igyekeztünk a borpiac zsúfolt világából olyan gyöngyszemeket összeválogatni, amik méltón képviselik a hazai és külföldi pincészeteket.

Jönnek a vendégek, érdekli is őket a téma, egyik-másik mondja is, hogy mennyire kellenek ezek a programok. Nagyon bízunk benne, hogy ha ez a vírus helyzet lezárul, a rendezvényeinkkel egy kicsikét felpezsdíthetjük a miskolci borkedvelők életét. 

– Láttam, hogy volt már whisky est is. Várható még a jövőben ilyen kikacsintás a borok világából?

Ó, hát mindenféleképpen! Mi mindennel szeretnénk foglalkozni, ami folyik. Azt valljuk a Wine Station kapcsán, hogy elsődleges fókuszban a borok állnak, de azért szeretnénk közelebb hozni a champagne és a cavák világát, illetve olyan tételeket, amikkel eddig még nem ismerkedtek meg a vendégek. Decemberben például Franciacorta kóstoló lesz, ami szintén egy ritkaság, az olaszok luxus pezsgő brandje. 

Szeretnénk ezeket az eseményeket csütörtök estékre pozicionálni, mert szokjuk már meg azt, hogy nem csak pénteken, szombaton és vasárnap van élet! Miért ne mehetnénk el hétköznap este egy rum vagy egy gin kóstolóra? A világon mindenhol így van, nekünk sem kell behúzódva élnünk. Ha más nem, ebben újítók vagyunk, hogy hétközben is kimozdítjuk az embereket otthonról!

– A mostani téli menüben melyik a kedvenc fogásod?

Sok mindent lehetne említeni: került dám szarvas bélszín, serpenyős kacsacomb és karfiolkrémmel kínált tiszai süllő az étlapra, de engem most kimondottan a töltött dagadó varázsolt el. Persze ez is olyan technikával van megcsinálva, hogy legyen benne csavar és nem is azt a látványt nyújtja, amit hagyományosan egy dagadótól várunk. Isteni finom és omlós a hús, erdei gombákkal van megtöltve – még fafülgomba is van benne –, és nagyon klassz ízvilágot ad. 


Elismerések

A Michelin Star Revelation Hungary 2022 díjátadóján a miskolci Végállomás Bistro&Wine-t beválasztották a Michelin Plate helyek listájára.

Az AUDI Dining Guide 2023-as díjátadóján a TOP 10+1 étterem között szerepel.

Végállomás Bistro&Wine értékelése 9.5 a lehetséges 10-ből, 24 hiteles vendégértékelés alapján.

9.5
Kiváló
24 értékelés alapján
 • 96% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Minőségi kínálat, és szinvonalas kiszolgálás. Nagyon szimpatikus hely. Nem a legolcsóbb a környéken, de ebben az esetben ez pont így van jól."
Idősebb pár (7 hónapja)
Budapest
8
"Finom , különleges fogások."
Varga Emma - család nagyobb gyerekkel (9 hónapja)
Domaszék
10
"Kedves kiszolgálás !"
Kata Prill - család nagyobb gyerekkel (2 éve)
Budapest

Nyitvatartás

hétfő
11:30-22:00
kedd
11:30-22:00
szerda
11:30-22:00
csütörtök
11:30-22:00
péntek
11:30-23:00
szombat
11:30-23:00
vasárnap
11:30-21:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Kedvezmények

Programkupon bejelentkezve foglalóknak

Egész évben
-10%
Az a'la carte fogyasztás árából

Helyszín jellemzői

Általános

 • Légkondicionált
 • Állatbarát
 • Wifi
 • Előzetes foglalás: nem szükséges
 • ATM a közelben: 400 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol
 • Akadálymentesített

Hely jellege

 • Barátságos
 • Ínyenc
 • Elegáns
 • Romantikus

Helyszíni szolgáltatások

 • Napi menü
 • Terasz/kerthelyiség
 • Mosdó

Gyerekbarát szolgáltatások

 • Etetőszék
 • Gyermekmenü/gyermek étlap

Konyha jellege

 • Magyaros
 • Nemzetközi

Speciális étrendek

 • Vegetáriánus

Fizetési lehetőségek

 • Bankkártya: MasterCard, VISA
 • SZÉP kártya: OTP, MBH, MKB, K&H

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 8 km
 • Távolság buszmegállótól: 200 m