Zenélő kút - Budapest
9.2
14 értékelés alapján

Bemutatkozás

Hosszú némaság után megint dalol a margitszigeti Zenélő kút. Az örömhírt a budapesti zöldterületekért felelős FŐKERT jelentette be 2023. január 19-én. A kút mostmár minden órában századfordulós muzsikát húz, a kupolán forgó Neptun-szobor pedig szigonyával újra a pontos időt mutatja.


Jó tudni

Nem összetévesztendő a Zenélő Szökőkúttal, amely a Margit-sziget déli végében fekszik. A Zenélő kút (másnéven Bodor-kút) a sziget Árpád híd felőli oldalán, a Japánkert mellett található.


A Zenélő kút története

Bodor-kút
Bár a margitszigeti Zenélő kutat 1936-ban építették meg, a története ennél jóval régebbre kanyarodik vissza. A kút valójában egy másolat – eredetijét egy székely ezermester, Bodor Péter állította fel Martonvásárhely főterén.

Noha ez a változat csak hatóránként fakadt dalra, mindenki a csodájára járt. Legalábbis addig, amíg 1836 telén egy ádáz hóvihar el nem fojtotta az énekét. Mivel Bodor nem vállalta a zenélő szerkezet javítását, 1911-ben elbontották.

Felépítése
100 év kellett ahhoz, hogy Bodor Péter tervrajzairól lefújják a port. A gondolat Magyarországon, pontosabban Teleki Domonkos gróf fejében fogant meg, aki később anyagilag is támogatta a régi-új látványosság születését. Páll Györgyöt és Jankó Gyulát bízták meg azzal, hogy pontos másolatot készítsenek a martonvásárhelyi kútról.

Érdekes kihívás volt, hiszen a Bodor-féle változat korát meghaladó újításokkal bírt. Egyrészt a kupolába volt elrejtve az óra és a zenélő szerkezet is, másrészt az egészet víz hajtotta. Lehet, hogy a végeredmény ránézésre tökéletesnek tűnik, két dologban viszont eltér elődjétől: más dalokat játszik és villany működteti.

Zenélő kút értékelése 9.2 a lehetséges 10-ből, 14 hiteles vendégértékelés alapján.

9.2
Nagyon jó
14 értékelés alapján
  • 100% ajánlaná barátainak
  • 1 órás program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
6
"Nem működött"
Középkorú pár (2 éve)
Magyarország
9
"Szép volt."
Szabó Péter - baráti társaság (2 éve)
6
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (2 éve)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • ATM a közelben: 400 m
  • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség: környéken

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 2.1 km
  • Távolság buszmegállótól: 100 m