Drégely vára - Drégelypalánk
9.7
84 értékelés alapján
7 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Drégelypalánk és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Drégely vára a Börzsöny északi vonulatának egyik hegycsúcsán, Drégelypalánk felett helyezkedik el. Ez a magyar történelem egyik leghősiesebb várostromának helyszíne.


Drégely várának története

A vár építésének pontos idejét még vitatják a történészek, ám az már biztos, hogy valamikor a tatárjárás után kezdték el építeni az erődítményt. A XIV. században már feltehetően állt a vár, ugyanis 1311-ben Csák Máté seregei foglalták el és tíz évig birtokukba tartották, miután a királyi koronára szállt a tulajdonjog. Zsigmond királynak ezt a várat is sikerült elzálogosítania, végül a Tari családtól a király 1438-ban kiváltotta a zálogjogot és Pálóczy György esztergomi érsek tulajdonába helyezte az erődöt.

Széchy Dénes, György érsek utódja megerősítette a várat, amit ekkor nyári vadászkastélynak is használtak. A vár történelmi jelentősége akkor kezdődött, amikor a törökök betöréses koraikat élték. A elbukott mohácsi csata után ide menekült Várday Pál és a vár ekkor állandü helyőrségként szolgált. A vár már ekkor is felújításra szorult, még egy villámcsapás is lesújtott rá. 

1552-ben megérkezett Ali budai pasa több tízezer főnyi seregével, aki felszólítást adott a megadásra, ám ezt Szondy egyből elutasította, majd válaszul a törökök pár nap alatt lerombolták a külső falakat. A legvégső ostrom előtt Szondy eltüzelte az értékeket, majd hősies küzdelmében életét nem kímálve állt ki a túlerőben lévő török csapatok ellen. A pasa, Szondy bátorságát elismerve, látványos temetést szervezett a kapitánynak.

Az ekkor már romokban lévő várat a törökök nem használták, inkább lent a faluban építették fel palánlvárukat, amelyről a falu is kapta Drégelypalánk nevét. a hegytetőn álló Drégely vár romjait nem is állították helyre, maradványait a lakosság elhordta. 1980-ban a vár teljes pusztulásnak határán állt, amikor 1991-ben a Drégelyvár Alapítvány megmentette azt. A várrom ma már biztonságosan megtekinthető, 2012-ben történelmi emlékhelyként nyilvánították ki.


Megközelítés

A hegy tetején húzódó, 444 méter magasan található Drégely várát csak gyalogosan lehet megközelíteni, jól járható turistautakon. A vártól déli irányba lévő pihenőhelynél több turistaút is egymásba csatlakozik, de a legalkalmasabb megközelítés Drégelypalánk, illetve Nagyoroszi felől kínálkozik.

Drégely vára értékelése 9.7 a lehetséges 10-ből, 84 hiteles vendégértékelés alapján.

9.7
Kiváló
84 értékelés alapján
 • 99%-a ajánlaná barátjának
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Kiadós túra ,jól eset a kirándulás, és utána pihenés. Gyönyörű a panoráma a várból!"
Pálinkás Ferenc - család nagyobb gyerekkel (5 napja)
Budapest
10
"A vár hosszú, csúszós, meredek föld úton lehet megközelíteni, ami egyáltalán nincs kiépítve. Szerencsére kihelyezett útjelző táblák segítik a megközelítést."
"A látogató központot mindenképpen érdemes meglátogatni és a filmvetítést igénybe venni."
Középkorú pár (7 hónapja)
Pásztó
10
"Gyönyörű a kilátás"
Család kisgyerekkel (10 hónapja)
Budapest

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 11 km
 • Akadálymentesített
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 9.5 km
 • Távolság vasútállomástól: 9.5 km